Kolumne
Novih tri stotine utakmica Eurolige

Novih tri stotine utakmica Eurolige

Naši Pape veći od Pape...

Tek nešto više od dva tjedna prohujalo je od završetka svjetske smotre do početka nove sezone Eurolige. U toliko zgusnutom kalendaru što se odrazilo i na naše zadarsko okupljanje skoro da  nismo ni primijetili da u novu sezonu ulazimo bez iti jednog kluba u Europi. Uz Jollyja Stojanovića ostali smo bez još jednog (jedinog) sponzora koji je želio ulagati u loptanje pod obručima – Emila Tedeschija.

Jadikovke zbog tih gubitaka nekako će u drugi plan staviti nadanja da se kao i za Peking i Rio dodatnim kvalifikacijama možemo dočepati Tokija. U Zadru je bljesnula ideja da riješimo rak ranu izabrane vrste – razigravača. Shane Larkin koji je dao znatan doprinos da Efes postane viceprvakom Europe i prvakom Turske nakon 10 godina, uostalom Barceloni je utrpao 37 a Feneru 38 poena  rado bi obukao kockasti dres. No naši Pape veći od Pape...

Shane Larkin - Foto: Zvonko Kucelin (Zadarski list) 

Obilježje i tema o kojoj se razglabalo oko Svjetskog prvenstva bili su – razigravači. Nekadašnji trener Zadra i Šibenika Vlade Đurović komentirajući prve tri utakmice reprezentacije Srbije na njihovoj TV pribojavao se slabosti na toj poziciji I stvarno Jović i Micić bili su ispod potrebnog, a kaže s Campazzom ili Satoranskym ne bi im bilo ravnih. Čini mi se da su se i u taborima sada već 18 euroligaša (289 utakmica u regularnom dijelu) posebno brinuli o onim koji će im diktirati igrom. Borba za najbolje bila je velika pa se tako aktualni prvak CSKA ojačao za najboljeg strijelca u milanskom dresu. Dvadeset poena i šest dodavanjapo utakmici garancija su  dobre kupnje. No zato rutiner Sergio Rodrigez iz Megasport arene ide u Milano velikom učitelju Ettoreu Messini. Drugi motor s kojim je CSKA osvojio dva naslova.

Nando de Colo - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr)


Nando De Colo, pobjednički će niz, pak,  pokušati nastaviti u Fenerbahçeu kojeg su ozljede udaljile od naslova. Obradović će novi juriš na svoj deseti naslov prvaka Europe početi ojačan i za Lea Westermana pridošlice iz Žalgirisa. Francuski dvojac olakšat će napornu sezonu, jer je tu i tursko prvenstvo, sjajnom Grku Sloukasu. U Feneru bi trebao zablistati i pridošlica iz Bayerna Derrick Williams. Da Grci imaju sjajne „mislioce“ u liku razigravači svjedoči i Vassilis Spanoulis. Čovjek s 36 godina i tri naslova igrat će svoju desetu uzastopnu sezonu za djecu Pireja – Olympiacos.

U susjednom im dvorištu Nick Calathes (29) potpisao je na još tri sezone za  Panathinaikos. Nikola Vujčić i Maccabi doveli su iz Žalgirisa Natea Woltersa koji bi Izraelce doveo među osam najboljih za što im je lani nedostajala jedna pobjeda. Povratnik u društvo Crvene zvezde ojačala se i za čovjeka sa pet sezona NBA iskustva Lorenza Browna.

Barceloni je dojadila osrednjost i čini se da su pribavili tiskaru novca. Doveli su naime čovjeka koji je desetljeće bio vezan uz suparnički Real - Crnogorca Nikolu Mirotića. U NBA igrao je preko 300 utakmica u pet klubova. Hendikep za velika nadanja bit će ozljeda Kanađanina Kevina Pangosa koji je tu bio i lani a izostat će prvih mjesec dana. No tu je iskusni Thomas Heurtel.

Kao za vraga momčad najstarijeg trenera lige Svetislava Pešića (69) koji je produžio vjernost još dvije godine odmah na startu čeka Efes koji ih je izbacio na svom sjajnom putu.

Nema naših klubova, ali smo ostali s još ponešto naših u europskom NBA. Kruno Simon odiše rutinom i ima povjerenje trenera Efesa Ergina Atamana s kojim smo se družili u zadarskoj idili i objašnjavali mu koliko je ljepše naše nego njihovo u Bosporu. 

Krunoslav Simon - Foto: Zvonko Kucelin (Basketball.hr)

Ante Tomić odigrao je 434 utakmice u Barceloni od kada je došao 2012. Leon Radošević ima i njemačku putovnicu u Bayernu, a Krešimir Nikić pokušava ostati pod skutima Aita u Albi.

Vrijedni Perasović je ostao naša jedina trenerska perjanica u Baskoniji, Tomica Mijatović je već desetljeće u Efesu, a Vujčić drži kormilo sportskog direktora u Maccabiju. Vidjet ćete i naše suce Dubrovčana Sretu Radovića, u najtežim utakmicama, i Tomislava Hordova.

Kada nas klupski nema u europskim nadmetanjima barem ćemo njih moći gledati na TV-u.