Hrvatska
Oba trenera znaju recept za pobjedu, oba kapetana imaju vjere u svoje momke. Što će presuditi?

Oba trenera znaju recept za pobjedu, oba kapetana imaju vjere u svoje momke. Što će presuditi?

Autor: Paulo Sarić

Ciboni posao olakšavaju problemi s ozljedama zadarskog sastava.

Tri dana nakon što je Zadar preokretom u drugom poluvremenu slavio na domaćem terenu, polufinalna serija doigravanja prvenstva Hrvatske seli se u Zagreb. Susret je to biti ili ne biti za momčad iz glavnog grada koja bi eventualnim porazom završila sezonu. Jasno, 'Vukovima' to nije ni na kraj pameti te pred svojim navijačima žele izboriti majstoricu i povratak u Zadar.

- Očekuje nas, rekao bih opet, utakmica sezone. U slučaju poraza nama je natjecanje gotovo. Nitko od mojih igrača to ne želi te ćemo uložiti dodatni napor da odvedemo dvoboj u željenom smjeru i pobijedimo – rekao je u najavi sutrašnjeg ogleda trener Cibosa Ante Nazor.

Najtrofejniji hrvatski klub u subotu je umalo ponovio iznenađenje iz polufinala Kupa „Krešimir Ćosić“ kada je u Višnjiku svladao Zadar. Ipak, Dalmatinci su nošeni navijačima u drugom poluvremenu uspjeli nadoknaditi minus od devet poena i na koncu doći do rezultatski uvjerljive pobjede. Žele li produžiti sezonu Zagrepčani će morati svih 40 minuta odigrati u visokom ritmu, čega je svjestan i njihov trener.

- Prije svega, morat ćemo rasporediti kvalitetne minute na cijelu utakmicu, da nam se ne događaju oscilacije ni u obrani niti u napadu. Utakmica mora biti visokog naboja, visokog tempa na obje strane terena. [Trebamo] poboljšati kolektivnu igru. Mislim da imamo velike šanse da izjednačimo i da se vratimo u Zadar. Na to svi moramo biti fokusirani – izjavio je Nazor.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

U zagrebačkom taboru ostaje žal za propuštenom prilikom.

- Šteta, prvo smo poluvrijeme stvarno dobro izgledali. Dojma sam da smo kontrolirali apsolutno sve. Sve ono što smo se dogovorili, sve elemente koje smo apostrofirali kao bitne. Međutim, drugo je poluvrijeme iz svlačionice izišla druga ekipa. Nismo se držali plana, dopustili smo im skok u napadu, pustili smo im neke lagane poene u tranziciji, a to je ono što Zadar hoće – priznao je iskusni kapetan Cibosa Marin Rozić i dodao - ponestalo nam je fokusa i koncentracije, u napadu smo počeli šutirati pomalo nerezonski, nismo igrali duge napade što je bio slučaju u prvom poluvremenu, stali smo s trčanjem i Zadar je to jako dobro i pametno iskoristio i na kraju pobijedio. Bez obzira na to što je 1-0 zaista vjerujem da ćemo slaviti. Stvarno vjerujem ovoj ekipi!

Zadrani, s druge pak strane, u Zagreb odlaze relativno opušteni. Na put su krenuli u ponedjeljak nešto iza 18 sati, a sutra će odraditi trening u Draženovom domu. Problem im pritom stvaraju ozljede Mislava Brzoje i Jakova Vladovića, dvojice bitnih igrača u vanjskoj liniji, čiji je njihov nastup i dalje upitan.

- Očekujem još jednu borbenu utakmicu s obje strane. Cibona je protivnik koji ima kvalitetnu momčad i sigurno žele ostati u igri za finale. Znamo što možemo i bit ćemo maksimalno motivirani. Imamo problema u rotaciji, no dat ćemo sve od sebe ne bismo li nadomjestili one kojih možda neće biti. Ako ponovimo pristup iz drugog poluvremena prve utakmice, smatram da možemo do pobjede – kazao je trener KK Zadar Aramis Naglić, a njegove misli dijeli i kapetan dalmatinskog sastava iskusni Šime Špralja.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

- Naravno da ćemo već u Zagrebu pokušati riješiti pitanje finalista. U neku će nam ruku biti lakše igrati tu utakmicu nego moguću treću. Pokušat ćemo iskoristiti činjenicu da je pritisak sada na Ciboni. U prvom smo susretu pokazali snagu te uz čvrstu i agresivnu igru, kakvu smo prikazali u drugom poluvremenu subotnjeg dvoboja, možemo do pobjede u Zagrebu.

Upravo je Špralja bio jedan od važnijih kotačića u petoj ovosezonskoj pobjedi Zadra protiv Cibone. Iskusni je 34-godišnjak dobio priliku u drugom poluvremenu i odradio jako dobar posao na najopasnijem igraču zagrebačkog sastava Luki Žoriću kojeg je limitirao na samo četiri poena u nastavku. Pomoć je pritom imao u promjeni obrane i dupliranju na koje gosti nisu dobro reagirali, a na pitanje hoće li i sutra primijeniti sličan recept dodaje:

- Toliko se dobro poznajemo da ne može biti velikih taktičkih iznenađenja. Moramo odigrati borbeno i najbolje što možemo. Želimo izboriti finale već u utorak – zaključio je visoki Zadranin.

Utakmica se igra u utorak u 20 sati u KD Dražen Petrović.