Time-out
Objavljena knjiga o Yu-košarci 'Most Generacija'

Objavljena knjiga o Yu-košarci 'Most Generacija'

U jednom od zaključnih poglavlja knjiga se opširno bavi jednom od najpopularnijih What if tema košarkaškog glubusa - nikad odigranim susretom reprezentacije Jugoslavije i originalnog Dream teama.

Nakon višegodišnjeg iscrpnog istraživačkog i spisateljskog rada skupine autora kompletirana je, te na američkom online knjižnom servisu lulu.com i službeno objavljena, nova knjiga o fenomenu Yu-košarke pod naslovom 'Most Generacija'. Objavljena eBook, paperback i hardcover izdanja pobudila su ovih dana priličan interes u košarkaškim krugovima diljem Regije.

Autorski četverac Crnogaj, Miletković, Čobanov i Jamnik (Slovenija) vjerno prateći znani timeline razvoja i rasta fenomena Yu-košarke u isti unosi mnoštvo novih momenata, poput izjava američkih igrača i stručnjaka o Yu-košarci i njezinim najvećim imenima, dosad neispričane priče i anegdote o odigranim i neodigranim utakmicama, te po prvi puta odaje priznanje neopjevanim junacima košarkaške sage koja se na svojem vrhuncu, jedina u cijelom svijetu, primakla blještavilu NBA lige.

Ova knjiga po prvi put javno odaje počast imenima poput prve Yu-košarkaške managerice Mire Poljo, novinara i kolumnista Sportskih novosti Jovana Kosijera, te trenera Rusmira Halilovića (poznatog kao 'Identifikator Vanzemaljaca'), Maria Perrya tj. Perića (koji je u Španjolskoj identificirao i educirao buduće globalne zvijezde Pau Gasola i Rudya Fernandeza) te američkog trenera Boba Sassonea koji se među prvima u radu s ofenzivno raspoloženim Yu-zvijezdama trudio usaditi defanzivne navike.

U jednom od zaključnih poglavlja knjiga se opširno bavi jednom od najpopularnijih What if tema košarkaškog glubusa - nikad odigranim susretom reprezentacije Jugoslavije i originalnog Dream teama, koji se prema važećoj FIBA regulativi iz 1989. mogao odigrati već na SP 1990. Argumenti i zaključci koje je autorski kvartet donio u ovom dijelu iznenaditi će mnoge košarkaške znalce.

Knjiga je pisana na ležernom hrvatsko-srpskom/srpsko-hrvatskom jeziku a izjave slovenskih i makedonskih legendi Yu-košarke, ostavljene su u originalu, odnosno na materinjem jeziku.
 Svima eventualno zainteresiranima za kupnju ove jedinstvene knjige vrijedi napomenuti da se radi o crno-bijeloj knjizi od 420 stranica, s mnoštvom sjajnih fotografija legendarnog Radiše Mladenovića.

Paperback izdanje knjige (meki uvez) dostupno je na linku http://www.lulu.com/shop/basket-press/most-generacija-paperback/paperback/product-23519168.html

Autorski četverac se zaključenjem ovog zajedničkog projekta okreće daljnjim košarkaško publicističkim projektima…

Marjan Crnogaj, suautor knjige