Europa i Svijet
Objavljeni kandidati za organizaciju Svjetskog prvenstva u košarci 2023. godine

Objavljeni kandidati za organizaciju Svjetskog prvenstva u košarci 2023. godine

Autor: Paulo Sarić

Njemačka je navodno odustala i prebacila fokus na Eurobasket 2021

FIBA, svjetska košarkaška federacija, jučer je objavila prvi popis država koje su se prijavile za organizaciju Svjetskog prvenstva 2023. godine.

Dvije zemlje koje su poslale individualne kandidature su košarkaške klupske velesile, Rusija i Turska, dok su zajedničku kandidaturu prijavile tri azijske države u kojima je košarka u velikoj ekspanziji – Filipini, Indonezija i Japan. Sa druge strane globusa stigla je posljednja prijava, ona južnoameričkih susjeda Argentine i Urugvaja.

Dugo se špekuliralo da je Njemačka zainteresirana za dovođenje najboljih svjetskih košarkaša na svoje tlo, no nedavno je objavljeno da će svoj fokus prebaciti na organizaciju Eurobasketa za četiri godine pa je teško očekivati da će željeti organizirati dvije velike košarkaše smotre u samo dvije godine.

Iz Međunarodne košarkaške federacije ističu da rok za kandidaturu traje do kraja kolovoza, te najavljuju da će u narednom periodu biti organizirana serija konferencija i radionica na kojima će biti detaljno prezentirani preduvjeti za organizaciju natjecanja najboljih svjetskih reprezentacija.

Iduće Svjetsko prvenstvo u košarci igrat će se 2019. godine u Kini, a na njemu će po prvi put u povijesti nastupiti 32 momčadi.