Hrvatska
"Zlatni čuperak" zabio 17 u drugom poluvremenu za Zadrovo slavlje protiv Cibone, ovacije Saniju Čampazzu

"Zlatni čuperak" zabio 17 u drugom poluvremenu za Zadrovo slavlje protiv Cibone, ovacije Saniju Čampazzu

Autor: Saša Ćirić Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

HT Premijer liga.

Zadar je u susretu 4. kola Lige za prvaka na domaćem parketu svladao Cibonu rezultatom 93-76.

Nekad davno, u vremenima prije ABA lige, Zadar i Cibona igrali bi dva prvenstvena susreta u sezoni, uz eventualne dodatne dvoboje u Kupu i završnici prvenstva. Svaki taj dvoboj je nosio puno veću težinu, ako nikako - onda dojmom. U sezoni 22/23 ova dva kluba su se do ove faze već susreli četiri puta, s još tri preostala obavezna međusobna sastanka. Dojam, naravno, opet zavarava. Podatkovno (ne i rivalitetno, nipošto) zasićenje je dvosjekli mač - upoznaš protivnika u dušu, ali i on tebe. Danijel Jusup je nadigrao Josipa Sesara tek jednom u ovoj sezoni, i to u onom vjerojatno najbezopasnijem trenutku po stratega zagrebačke momčadi - u drugom krugu domaćeg prvenstva. U dvije međusobne utakmice odigrane u Zagrebu Cibona je prvi put slavila uvjerljivo (91-73 u HT Premijer ligi), drugi put u neizvjesnoj završnici (71-70 u Kupu Krešimira Ćosića). Sesar je slavio i u predbožićnom abaligaškom srazu na Višnjiku (68-75). Nije otkrivanje tople vode, dakle, konstatacija da je trener Cibone pronašao gotovo sve slabe točke momčadi Zadra. Ovaj tjedan na programu imamo double-header hrvatskog klasika, uz današnji dvoboj u Zadru ove momčadi će odmjeriti snage u ABA ligi na Veliku Subotu u Zagrebu.

Zadar je bolje otvorio susret, Jusupovi momci su maksimalno iskorištavali spore noge Kreše Ljubičića i nezaliječenog Borne Kapuste. Sredinom prve četvrtine na semaforu svijetli +10 (14-4) i Josip Sesar je primoran pozvati prvu minutu odmora. U igru ulaze Domagoj Vuković i Krešimir Radovčić, koji unose potpuni nered u zadarsku obranu. Iako su Zadrani uspjeli održati prednost do kraja četvrtine, bilo je vidljivo da je momentum na strani Zagrepčana. Jusup je obje svoje minute odmora iskoristio u prvih dvanaest minuta, pa je Sesar imao situaciju koju je htio - osam minuta u kojima ima odriješene ruke da taktički napravi što god želi. Ipak, dojma smo da je više vremena proveo u aktivnostima van terena no što je obraćao pažnju na samu igru. Na krilima sjajnog dvojca Radovčić-Vuković Cibona je pred kraj prvog poluvremena otišla na +9 (33-42). Dakle, u nešto više od deset minuta igre to je bilo punih 19 razlike u korist gostiju (19-38 parcijalno). Zadar je na mišiće uspio u posljednje dvije minute uspio minimizirati štetu, pa se na veliki odmor otišlo u maksimalnoj neizvjesnosti (40-42).

Preokret momentuma i rezultata došao je u drugoj polovici treće dionice. Nakon trice Aranitovića Cibona je otišla na +6 (46-52). Zadrani, koji su u prvom poluvremenu trice promašivali u 84% slučajeva (3-19), odjednom pronalaze linije dodavanja prema Dariju Drežnjaku na trici, koji razbija crni šuterski niz i pogađa nekoliko važnih dalekometnih šuteva. Sesar prepoznaje situaciju i kroz tenzije pokušava razbiti ritam Zadra, ali iz cijele priče izlazi samo s tehničnom greškom, bez zaustavljanja serije Zadra. Još jednu tehničku je u pauzi između treće i četvrte četvrtine dobila i klupa Cibone predvođena Barišom Krasićem, koji se uveo u otvoren rat s navijačima na tribini pored Cibonine klupe.

Zadar je u posljednjih deset minuta ušao s +4 (61-57), a u završnom naletu kojim su slomili Cibonu važnu ulogu imao je Sani Čampara, koji je ubacio nekoliko trica koje su podigle na noge sve okupljene navijače. Razlika je rasla do konačnih (ujedno i najviših) +17, a posljednji čavao u Cibonin lijes je zakucao kapetan Marko Ramljak tricom - potez na kojem je Sesar bazirao dobar dio strategije, pomaganje s krilnog igrača koji ima svoje demone s dalekometnim šutom.Najefikasniji u redovima domaće momčadi bili su Drežnjak (24 poena, 6 skokova), Božić (20 poena, 10 skokova, 7 asistencija) i Čampara (13 poena, 3 trice), dok su kod Cibone prednjačili Vuković (18 poena, šut 7-9), Radovčić (15 poena, 6 skokova, 5 asistencija) i Aranitović (11 poena).


">