Europa i Svijet
Hrvatska
Od afere namještanja utakmica do Bundeslige

Od afere namještanja utakmica do Bundeslige

Autor: Paulo Sarić

Kako je Hrvat sedmo mjesto drugoligaške ljestvice pretvorio u plasman u Bundesligu

Nakon povijesnog rezultata i plasmana u Bundesligu hrvatski je trener Ivan Pavić dobio produljenje ugovora sa Oettinger Rocketsima iz Gotha. Nakon sedmog mjesta u ligaškom dijelu sezone Rakete su napravile veliki podvig u doigravanju te u polufinalu preokrenule zaostatak od 0-2 u seriji i izborile plasman u elitni razred njemačke košarke. Najveći je to uspjeh u 18-godišnjoj povijesti kluba iz gradića u samom srcu Njemačke.

Pavić je rođen 30. rujna u Burghausenu te je čitavu karijeru proveo u redovima njemačkih klubova. Većinu igračkih dana je bio vezan za Brose Baskets u čijim je podružnicama proveo devet godina, od čega je četiri sezone bio član prve momčadi. U ljeto 2015. konačno prekida veze sa ovogodišnjim finalistom njemačkog prvenstva i prelazi u sadašnji klub. Sezonu i pol je proveo na mjesto skauta, da bi posljednjeg dana siječnja preuzeo poziciju trenera prvog sastava momčadi iz Gotha.

Nakon povijesnog uspjeha i uvođenja kluba u prvu ligu uprava je odlučila produžiti ugovor treneru hrvatskih korijena.

- Sretan sam što ću nastaviti karijeru u Oettinger Rocketsima. Sljedeći korak nam je etablirati klub u Bundesligi – kazao je Pavić za službenu stranicu kluba nakon potpisivanja ugovora.

Sportski direktor kluba je dodao da je novi ugovor logičan potez nakon promocije u prvi razred njemačke košarke.

- Ivan zaslužuje trenirati momčad i u Bundesligi. Uvjeren sam da ćemo uspjeti ostvariti sportske ciljeve u nadolazećoj sezoni – zaključio je prvi operativac kluba.

Zanimljivo je spomenuti da je Pavić bio uključen u skandal sa namještanjem nogometnih utakmica koji je izbio u Njemačkoj 2009. godine kada je 51 utakmica Lige prvaka i kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj republici bila namještena. U prvom postupku Pavić je dobio dvogodišnju kaznu, da bi nakon žalbe ona bila umanjena na godinu i deset mjeseci uvjetno.