Intervjui
Od Clippersa do Hermesa

Od Clippersa do Hermesa

Autor: Paulo Sarić

„Treba zasukati rukave i raditi!“

Hermes Analitica je nedavno promijenila trenera. Umjesto Zvonimira Mravka koji je prošle godine izborio opstanak sa zagrebačkim klubom, klupu Hermes ja preuzeo Toni Radić dok će Mravak voditi juniore i kadete, uz to što će asistirati Biliću na klupi prve momčadi.

- Košarkom sam se profesionalno počeo baviti u Njemačkoj gdje sam igrao do ozljede. Nakon toga sam radio po niželigaškim njemačkim klubovima tako da imam iskustva od vođenja omladinskog pogona pa do vođenja prve momčadi. Potom sam otišao u SAD na usavršavanje gdje sam godinu dana radio u srednjoj školi. Imao sam kontakt i sa sveučilišnom košarkom. Zatim sam radio u njemačkoj prvoj ligi u Mitteldeutcheru koji se natjecao u VTB ligi. Nastupali smo u međunarodnom kupu i njemačkoj prvoj ligi, a ja sam obnašao funkciju asistenta i prvog trenera. Radio sam i u Luksemburgu gdje sam vodio dvije prvoligaške ekipe te njemačkoj ProA ligi. Bio sam ujedno i prvi stranac koji je angažiran od strane Ruske košarkaške federacije, letio sam po cijeloj Rusiji, držao predavanja i okrugle stolove i bio konzultant za nacionalne selekcije. Usko sam surađivao s trenerima i igračima iz čitave Rusije, a bio sam i pomoćni trener u Los Angeles Clippersima u Ljetnoj ligi. Sve u svemu, imam šarenog košarkaškoga iskustva – za početak će novi trener Hermes Analitice.

Zaista respektabilan životopis. Sad, Rusija, Njemačka…  Ipak, jedna država nedostaje. Hrvatska.

- Ovo mi je u biti prvi angažman u hrvatskoj košarci. Prije 20 godina sam radio s mladima u Šibenci, a prije desetak godina sam osnovao klub na otoku Murteru, no to nije moglo funkcionirati pa me put odveo vani. Sada se otvorila prilika. Imam CV i dosta iskustva u međunarodnoj košarci što je rezultiralo mojim angažmanom u Hermesu – kazao je Toni Radić.

Nakon dugog niza godina u pečalbi, došlo je vrijeme za povratak doma. Premijer liga je dobro mjesto za takvo što. Glavni grad, klub koji je pri početku svoga puta i prilika da se nešto izgradi.

- Čovjek se nakon nekog vremena života u inozemstvu umori i zaželi obitelji. Dogodila se pauza u kojoj sam dobio ponudu Hermesa. Čini mi se da je to interesantna sredina koja ima lijepi potencijal za perspektivnu budućnost. S obzirom na stanje u našoj košarci, ako uspostavimo omladinski pogon, mogli bismo biti nešto kao Zagreb prije desetak godina.

Dosta godina života i rada izvan Hrvatske odvoji čovjeka od košarkaških događanja na dnevnoj bazi. Pogotovo u ligi kakva je hrvatska gdje većina igrača jedva čega priliku da ode vani i zaradi pokoju kintu što rezultira brojnim fluktuacijama između dvije sezone, a pogotovo na duži rok.

- Nastojao sam pratiti što se događa doma. Jednim djelom sa upućen sa igračima, suparnicima i onim što me očekuje. Liga je iz godine u godinu sve siromašnija. Imena koja su bila aktualna prošle godine vrlo brzo nestaju i odlaze izvan hrvatskih granica, praktički bilo gdje u Europi. Tržište je otvoreno što rezultira nedostatkom kvalitetnih domaćih igrača. Žalosti ova situacija, ali ona je vezana za ekonomske prilike. Gospodarstvo utječe na razvoj sporta. No, iako novac diktira tempo, nije sve u novcima. Treba zavrnuti rukave i raditi. Mislim da je to najveći problem u hrvatskoj košarci – smatra trener Bilić.

Pripreme su već započele, a postavlja se pitanje kakvi su ciljevi uoči nove sezone.

- Zajedno s još tri-četiri kluba se borimo za goli opstanak. Svaka će nam utakmica biti eliminacijska te će jako puno toga ovisiti o trenutnom nadahnuću. U svakom susretu moramo ići na pobjedu ako želimo to postići. Ja bih bio jako sretan kada bi mogao gledati u smjeru doigravanja, ali nažalost klub nije u takvim mogućnostima. Spašavamo goli život, kao i cijelo hrvatsko gospodarstvo – zaključio je novi trener Hermes Analitice.