Europa i Svijet
Regija
Od košarke 3x3 do NBA lige!

Od košarke 3x3 do NBA lige!

Autor: Paulo Sarić

Bivši svjetski prvak u basketu potpisao za Memphis.

Ponajbolji igrač Mega Bemaxa iz prošlih sezona i jedan od talentiranijih europskih igrača, Rade Zagorac, jučer je potpisao svoj prvi NBA ugovor. Zagorac, koji se trenutno nalazi u Las Vegasu, ostat će u Memphis Grizzliesima iduće tri godine dobro obaviješteni izvori.

Mladi Srbin karijeru je započeo u Megi 2012. godine, a narednu je sezonu odradio na posudbi u Smederevu. Nakon povratka u svoj matični klub počeo je dobivati priliku u prvoj momčadi i nije mu dugo trebalo da pokaže svu raskoš svog talenta. Oni optimističniji među ljubiteljima košarke govore da u njegovoj igri ima nešto i od Dejana Bodiroge. Možda pretjerana procjena, no u svakom slučaju talent nije upitan. Potvrda toga, ako je tome uopće i trebala kakva potvrda, došla je jučer kada je krilni igrač napustio Jadransku ligu i zaputio se prema SAD-u.

Zagorac je u 26 utakmica regionalnog takmičenja prošle sezone prosječno zabijao 15 koševa, uz 6.5 skokova i 2.5 asistencije, ali takve mu igre nisu bile dovoljne da nađe svoje mjesto na popisu igrača srbijanske reprezentacije za EuroBasket. Zagorac, koji se već nekoliko tjedana nalazi s druge strane Atlantika, izabran je kao 35. odabir na prošlogodišnjem draftu od strane Boston Celticsa, da bi odmah potom bio zamijenjen u Memphis za budući odabir prve runde.

Iako jedan od najtalentiranijih srbijanskih igrača, Zagorac još uvijek nije debitirao za seniorsku reprezentaciju na službenom natjecanju, ali zato ima zlato s U-20 vrstom koje je prije dvije godine osvojio u Italiji. Također je zanimljivo spomenuti da je Zagorac svojedobno osvojio i svjetsko zlato u juniorskoj konkurenciji u košarci 3x3.

Zagorac u tri utakmice Ljetne lige u Las Vegasu prosječno bilježi pet koševa i 5.7 skokova po susretu. Ugovor je potpisan na tri godine, s momčadskom opcijom za treću, a Zagorac će prve sezone zaraditi 950 000 dolara.