Kolumne
Od visokih Aci jedino preostaje Stojko!

Od visokih Aci jedino preostaje Stojko!

Radost loptanja pod obručima

Nakon dva protekla mjeseca skupljanja pigmenata ili pak košarkaških tračeva vrijeme je za novu sezonu. Panoramski pogled na našu reprezentativnu vrstu iz hotela Panorama pokazuje nam cestu 22 godina dugog čekanja. od Atene 1995 kada se sa samo jednim porazom i to od Litve Aco Petrović okitio broncom bez postolja isti taj Aco skupa s nama u čekaonici želi saznati je li lani oformljen kostur i hijerarhija u momčadi dovoljno čvrsta da nadvlada silne otkaze koji su kao toplinski val zapljusnuli vrstu. 

Samo među centima odmetnuli su se bez realnog opravdanja Žižić i Zubac – poletarci kojima bi trebala biti čast biti u repki. Dodate li nestanak Bilana onda od visokih Aci jedino preostaje –Stojko. Jedini način da se ovo prepliva jest ponašati se kao vaterpolisti kojima kapa do poda.

Vrsta se okupila kasno. Poljaci su već razbili naše suparnike i zadnje koji su nas rastočili Čehe a mi smo tek krenuli u jednomjesečne pripreme. Aco se stoga opravdano boji tamnih boja nakon samo tjedan dana priprema kada ćemo na megdan spremnijim Francuzima i Litvi. No, u Cluju u Rumunjskoj ipak startamo protiv skromnijih Hanginih Mađara i Rumunja.

Dizanje forme tek na prvenstvu dobro je za veteranski dio momčadi jer uz etablirane vođe Bogdanovića i Šarića volio bih da zabljesnu dva doajena Marka – Tomas i Popović. Prevelik broj reprezentacija (24) nudi toplotne udare u Istanbulu već u osmini pa četvrtfinalu ali...u nadi je spas. Dobar dan, mi iz Maccabija. ponosa Izraela, rado bi došli na Vaš turnir u Zadar. Zašto ne, možemo vas pribilježiti, ali za sljedeći turnir. Uostalom rado se sjećamo da smo Vas pobijedili u ABA ligi...

Naravno ovaj razgovor Nikole Vujčića koji se provukao nakon kataklizmičke sezone Maccabija i za novu spas pronašao Nevena Spahiju i Zdenke Zrilić mogli smo i izmisliti, ali kontekst je točan: Ni za takve velikane više nema mjesta. Za četvrto izdanje turnira izborilo se čak pet euroligaša. Kakva je to poslastica za košarkaške sladokusce - u Krešinu dvoranu na Višnjiku dolazi aktualni prvak Eurolige Fenerbahçe koji se već udomaćio ovdje. Njima uz bok i prvak od godine prije CSKA. Premda dolaze neposredno nakon europske smotre pitanje je opće sportske kulture doći i vidjeti ovakvu kremu. Turnir koji je postao znan kao ove godine najjače pripremno okupljanje događa se u gradu čiji klub na žalost životari...

Ove jeseni sa zanimanjem očekujemo klupska natjecanja. U regionalnoj ligi nakon što je Zvezda izišla na čuvenu Kalenića pijacu i zbog dugova rasprodala momčad otvara se prigoda da Cedevita koja čini se puno suvislije slaže momčad nego lani opet vrati status euroligaša.

O Euroligi ćemo u ovoj kolumni još puno pisati jer je do starta još više od dva mjeseca Liga je jača za dva španjolska kluba – Unicaju i senzacionalnog prvaka Valenciju koji su zamijenili dva turska - Galatasaray i Darusafaku. Kod Rusa Himki je tu umjesto Unicsa. Naša će pozornost biti vezana uz dva trenera. Velimir Perasović u Efes je doveo Krunu Simona jedinog reprezentativca .Ostali su mu Brown i Dunston, a Heurtel otišao u Barcelonu. Ako je Peras kupio sedam novih što biste rekli na Maccabi koji potjerao skoro cijelu momčad i u šopingu uzeo 11 novih igrača. Spahija se vratio u staro jato a s njim i Alex Tyus a ostali su samo Viktor Rudd i doajen Devon Smit.

Aktualni prvak Europe ostao je bez Bogdanovića, a mala nadoknada je nadareni Marko Gudurić. Obradović je zadržao ostatak društva, produžio im ugovore a na tri godine doveo sjajnog Talijana Nicolu Mellija i domaćeg veterana Sinana Gülera, tek toliko da u momčadi ima i ponekog domaćeg igrača.

Uz Fener u Zadru ćemo vidjeti i CSKA koji ponovno juriša na krov Europe. Ostali su bez Teodosića, ali iz NBA se vraća Sergio Rodrigez, a pomoći će i Will Clyburn i Leo Westermann. I ostali imaju još dosta vremena posložiti se za novu radosti loptanja pod obručima.