Europa i Svijet
Od zvijezda do trnja: Isaiah Thomas u Denveru za veteranski minimalac

Od zvijezda do trnja: Isaiah Thomas u Denveru za veteranski minimalac

Autor: Saša Ćirić

Prije nešto malo više od godinu dana činilo se da je samo nebo granica ovom čovjeku. A onda je krenulo nizbrdo.

Isaiah Thomas je potpisao ugovor s Denver Nuggetsima, a za jednu sezonu će dobiti dva milijuna dolara. Epilog je ovo višemjesečne trakavice koja možda nije toliko spektakularna poput one vezane uz njegovog nekadašnjeg suigrača LeBrona Jamesa ili Kawhija Leonarda, ali je zanimljiva sa socioemocionalnog stajališta. 

Naime, Thomas je do 15. travnja 2017. živio svoj san. Nakon etabliranja svog imena u NBA ligi, u koju je ušao na najmanja moguća vrata kao 60. izbor drafta 2011. godine, činilo se kao da je došlo vrijeme da postane superzvijezda. U savršeno posloženom sustavu Boston Celticsa, za što su jednako zaslužni GM Danny Ainge i trener Brad Stevens, omaleni bek je dobio priliku pokazati najbolje od svojih vrlina, istovremeno skrivajući (defanzivne) mane. U sezoni 2016/17 je postizao gotovo 29 poena u prosjeku i spominjao se u utrci za MVP nagradu. No, ta prokleta subota je za njega bila početak pakla. Njegova mlađa sestra Chyna je u gluho doba noći izgubila kontrolu nad vozilom, sletjela s ceste i na licu mjesta preminula. Isaiah je u suzama odlučio da će igrati u prvoj utakmici doigravanja protiv Chicago Bullsa unatoč tragediji. Istrčao je na teren i postigao 33 poena, i premda su Bullsi pobijedili u toj utakmici, Celticsi su prošli dalje. 

Međutim, njegove nevolje su tek počele. Kako je doigravanje odmicalo, tako se jedna naoko benigna ozljeda kuka koju je povlačio nekoliko mjeseci počela sve snažnije manifestirati. Kasnije će se otkriti da je cijelo vrijeme igrao pod blokadama, stvarajući narativ beskompromisnog borca na terenu. Sve to nije impresioniralo pragmatičnog Aingea, koji je filmskoj priči unatoč znao da će morati povući iznimno nepopularan potez u cilju stvaranja velike generacije Kelta. Svi su nakon takve sezone i pol očekivali kako će Thomas potpisati maksimalni ugovor, koji bi mu po novom salary capu garantirao oko 150 milijuna dolara. Ainge je znao da bi građenje momčadi oko čovjeka s velikim manama na defanzivnoj strani parketa koji, k tome, vuče iznimno neugodnu ozljedu kojom gubi eksplozivnost i brzinu, bilo ravno samoubojstvu. Da vuk bude sit a ovce na broju, pobrinuli su se Cleveland Cavaliersi. Tamo je već neko vrijeme bujalo nezadovoljstvo njihovog Robina, Kyriea Irvinga, koji više nije htio živjeti u batmanovskoj sjeni LeBrona. Nakon ponešto teških riječi i neuzvraćenih poziva, uprava Cavsa je odlučila prihvatiti ponudu Celticsa za Irvinga, a koja je uključivala Thomasa i pick prve runde drafta kojeg su dobili od Brooklyna. Već tada se činilo kako su Celticsi bolje prošli, jer je Thomas morao otići na operaciju. Zbilja, potrajalo je dok je bio spreman za izlazak na teren. A kada se to dogodilo, svima je bilo jasno kako su Cavsi dobili kukavičje jaje.


Potpuno van forme, bez imalo brzine kojom bi uspio stvoriti slobodan prostor u odnosu na čuvara, Thomas je u napadu bio beskorisniji od Nika Slavice. S katastrofalnim šutom iz igre i potpunom disharmonijom s ostatkom momčadi, James je brzo počeo iskazivati nezadovoljstvo. Uprava kluba, koja je povukla stotine loših poteza, nije imala izbora nego poslušati naputak svoje najveće zvijezde i trejdati ga u momčad koja ponudi najviše. Igrom slučaja, to su bili Los Angeles Lakersi. Da želimo širiti teorije urote, rekli bismo da su to učinili u svrhu dodvoravanja Kingu Jamesu, koji je ovog ljeta izabrao upravo njih kao momčad s kojom će (najvjerojatnije) dočekati kraj karijere. 

Lakersi su Thomasa pristojno otrpjeli pola sezone, i na kraju mu nisu ponudili produženje ugovora. Čovjek koji je jedva 365 dana ranije zbrajao potencijalne milijune je došao u poziciju da ga ne želi gotovo nitko. Od svih klubova, na kraju se odlučio za Denver Nuggetse. Momčad je to koju vodi njegov bivši trener iz Sacramento Kingsa, Mike Malone. S obzirom na profil momčadi, kao i činjenicu da na bekovskim pozicijama imaju dva iznimno talentirana mlada igrača u Garyu Harrisu i Jamalu Murrayu, za očekivati je da će Thomas imati ulogu pokretača s klupe. Ako je fizički zdrav, on tu ulogu može odraditi. Ako nije, osim beskorisnosti u napadu će njegova užasna obrana izgledati još gore ako imamo na umu da će mu leđa čuvati Nikola Jokić, koji može čuvati... a ne može, da se ne lažemo.

U najboljem scenariju, Thomas za male novce uspijeva revitalizirati svoju karijeru, konkurira za najboljeg šestog igrača lige i ponovno budi interes tržišta. Nemojmo zaboraviti da će, poput DeMarcusa Cousinsa, ovim jednosezonskim ugovorom postati free agent upravo prije novog rasta salary capa. To naravno znači da će igrači imati pravo na veće plaće, pa bar da se donekle uspije naplatiti za ono što je trebao zaraditi prije godinu dana. Neće mu biti lako, i želimo mu puno sreće. Trebat će mu.