Hrvatska
Regija
Odlazak Jugoplastikonostalgičara koji je pjevao Zadar je najbolji, Zadar je slavan

Odlazak Jugoplastikonostalgičara koji je pjevao Zadar je najbolji, Zadar je slavan

Autor: Branko Tabak

Balašević je iznimno cijenio zadarsku i splitsku košarku.

Odlazak kantautora Đorđa Balaševića potresla je i hrvatsku košarkašku sceni. 

KK Split oprostio se od Balaševića ovim riječima:

- Otišao je Đorđe Balašević, veliki štovatelj Jugoplastike. Pročitajte što je o našem klubu Balašević napisao u monografiji povodom 70. rođendana kluba.

Misao 1.


: "Najveća prevara je kad ti kažu da je o nečemu dovoljno napisati par reči. To samo znači da te reče moraju biti posebne. A par posebnih reči o Posebnima već opasno vuče na bajku. Ali, mislim da neće biti problema. Jugoplastika je i bila neka zaigrana bajka. Neka mi ne zamere oni koji su za taj klub igrali ili će igrati pod drugim imenom, jer za mene će se uvek samo tako zvati. Kao lepotica sa lokalnog korza koja se može udati hiljadu puta, ali je za sva vremena pamtiš pod devojačkim prezimenom..."

Misao 2.: "Ni slučajno ne žalim za Tom Zemljom, da je vredela, ne bi se raspala na tako jadan način... Ne, gospodo, možda sam kriv što nisam zataškao svoje uspomene, kao mnogi drugi, ali definitivno nisam jugonostalgičar... Ja sam samo okoreli Jugoplastikonostalgičar... Pa vi sad grintajte do sudnjeg dana..."

Uoči svog koncerta u Zadru  2017., prvog nakon gotovo tri desetljeća. Balašević je u intervjuu za Zadarski.hr govoreći o Zadru ustvari govorio o košarci:

"Zadar je jedini veliki grad u Hrvatskoj u kom nisam gostovao otkako dolazim s putovnicom, i nekako mi je ostao na srcu, ne samo zato što mi se čini da tu nikad nisam održao "pravi" koncert, nego i iz nekih sentimentalnih razloga koje ne bih želio sad kao reklamne plakate polijepiti preko ovog intervjua. Recimo samo da sam imao sreću i priliku da davno sretnem i upoznam Krešu, i da će ulazak u dvoranu koja nosi njegovo ime za mene biti nešto više od pukog izlaska na scenu. Starci se toga već sjećaju pomalo nejasno, a klinci su (kako to moj omiljeni kantautor kaže u jednoj pjesmi) "počeli da pamte prekasno", ali sedamdesetih je harala ta karizmatična Škvadra Iz Zadra, i nažalost, osim Krešinog, ni ja se eto više ne mogu sjetiti ni jednog imena osim, dakako, Pina Giergije, eventualno Perinčića, Ostarčevića, Skroče, i možda još samo Bruna Marcelića. I Jeraka, kad već inzistirate...

Uglavnom, prvi put sam u Zadru nastupio sedamdesetdevete (devetsto sedamdesetdevete, jest da sam predugo na sceni, ali ne pretjerujmo!), i tad nisam odolio da sa scene siđem na parket i uz gitaru zapjevam navijačku pjesmu koju sam znao s televizije: "Zadar je najbolji, Zadar je slavan! Nitko u Europi njemu nije ravan!"

Priča oko zadarskog koncerta povezala je Balaševića i negdašnjeg vođu Tornada Borisa Marina koji je javnim istupima 'začepio usta' onima koju su ga smatrali nepoželjnim u Zadru. Rezultat tog poznanstva i susreta sa Zadranima nakon gotovo 30 godina je pjesma o Zadru: Stih iznad svih.