Europa i Svijet
Hrvatska
Odlazak Repeše može pokrenuti domino efekt i Cedevitu ostaviti bez trenera

Odlazak Repeše može pokrenuti domino efekt i Cedevitu ostaviti bez trenera

Autor: Paulo Sarić

Jasmin Repeša pred otkazom?

Prema pisanju talijanskog dnevnog lista La Gazzetta dello Sport, Jasminu Repeši su odbrojani dani na klupi milanske momčadi. Unatoč tome što je ove sezone već osvojio dvije titule, posrtaj u polufinalu prvenstva u kojemu su nakon samo pet utakmica bili prisiljeni potpisati kapitulaciju prevelik je teret ostanku Čapljinca na kupi Šminkera.

EA7 Emporio Armani namjerava napraviti veliki zaokret uoči iduće sezone, a posljednje partije momčadi bivšeg hrvatskog izbornika nisu ulile dovoljno povjerenja čelnicima kluba da je on pravi čovjek za taj posao. Repeši ugovor ističe 2018. godine, no novac vjerojatno neće biti problem pošto su prije nekoliko dana na otkupu Raduljičinog ugovora uštedjeli preko 600 000 eura.

Čelništvo milanskog kluba nezadovoljno je rezultatima u Euroligi, a ispadanje u polufinalu prvenstva bila je kap koja je prelila čašu. Čak ni činjenica da je bio oslabljen neigranjem najkreativnijeg igrača Krunoslava Simona i dominantnog Raduljice, čime je de facto izgubio jedina dva igrača u koja se uvijek mogao pouzdati da će sami nešto napraviti na postavljenu obranu, nije bila olakotna okolnost hrvatskom stručnjaku.

- Ne vjerujem da je moja milanska avantura došla kraju. No, ako uprava kluba tako odluči, spreman sam otići već večeras. Poći ću doma i dobro se pogledati u ogledalu. Svjestan sam da sam napravio nekoliko pogrešaka, ali sam dao sve od sebe. Ispričavam se navijačima i vlasnicima kluba. No, to ništa ne mijenja. Nema isprike što nismo postigli rezultat koji bi bio u skladu s očekivanjima – izjavio je nakon poraza u petak trener Milana.

Gazzeta spominje pet imena koja su navodno u konkurenciji za novog trenera Olimpije. Među njima je svakako najzvučnije ono bivšeg trenera LeBrona Jamesa, Davida Blatta, kojemu na kraju sezone ističe ugovor sa Darüşşafakom Doguş, a on je ujedno i jedini trener bez ugovora iz moćne gomilice. Ostala imena u opticaju su ona Simonea Pianigianija koji ima još godinu dana ugovora sa Hapoelom iz Jeruzalema, trenera Real Madrida Pabla Lasa, te Joana Plaze iz Unicaje. Kao peta opcija navodi se sadašnji pomoćni trener Šminkera, Massimo Cancellieri.

Nekoliko izvora navodi Plazu kao najizglednijeg kandidata za klubu milanske momčadi, pogotovo znajući da je bio jedna od opcija i prije dvije godine kada je klub angažirao hrvatskog stručnjaka. Kako piše portal unicaja.diariosur.es, Plaza ima ugovor do kraja iduće sezone, no ukoliko ga odluči prekinuti do 10. srpnja izlazna klauzula iznosi tek 150 000 eura što je zanemariv iznos za još uvijek aktualnog talijanskog prvaka. U tom scenariju jedan od najizglednijih kandidata za preuzimanje klupe kluba iz Malage bio bi sadašnji trener Cedevite Veljko Mršić, koji navodno ima fiksnu klauzulu za odlazak u klub iz Eurolige.

Vezano za budući izgled igračkog sastava Olimpije, Gazzetta piše da je Krunoslav Simon jedini stranac koji je siguran za narednu sezonu. Neizvjesna je sudbina Tarczewskog i Dragića, dok će ostali internacionalni igrači u redovima talijanske momčadi vjerojatno krenuti stopama bivšeg trenera Cibone i tražiti novi klub. Jedina preostala dilema jest što učiniti s Alessandrom Gentileom koji je ovu sezonu proveo na dvjema posudama. Prvo u redovima Panathinaikosa iz kojega je potjeran, da bi potom samoinicijativno odlučio prijeći u Jeruzalem, u redove Hapoela. Nekadašnji velika nada talijanske košarke u narednoj sezoni ima garantiranih 1 500 000 eura od milanske momčadi.