Hrvatska
Regija
Odlazak Sesara nije ostavio trag, Baković i Gorica zakucali Austrijance

Odlazak Sesara nije ostavio trag, Baković i Gorica zakucali Austrijance

Autor: Nenad Mudrinić Photo: Nenad Mudrinić

Na korak od četvrtfinala

Gorica je u predgrađe Beča doputovala bez dojučerašnjeg prvog trenera Josipa Sesara koji je iz osobnih razloga napustio kormilo velikogoričkog premijerligaša i pred svima je bio veliki upitnik kako će momčad reagirati. Međutim, Bikovi su skupili glave i složno odigrali jednu odličnu utakmicu.

Prve tri minute utakmice protekle su pomalo u nervozi i niti jedna ekipa nije uspijevala provući loptu kroz mrežicu. Tada je napokon Baković pogodio tricu i Gorica je povela. U 7. minuti košem Murray-Boylesa domaćini preuzimaju vodstvo (12-11) i zapravo cijela četvrtina prolazi u izjednačenoj borbi. Na kraju ipak Kapusta polaganjem omogućuje da s vodstvom 20:23 odemo na mali odmor.


Početkom druge dionice Bavčić i Alper vežu nekoliko poena i Dukesi opet vode (26:25). U 15. minuti rezultat je 34:34, a tada kreće serija Gorice. Mašić, Kapusta i Uljarević stavljaju trice, a Baković ima par atraktivnih zakucavanja i Bikovi na veliki odmor odlaze sa solidnom zalihom od 9 poena (42:51).

Treća četvrtina pokazala se ključnom. Otvorio ju je Uljarević pogotkom za dva poena, a kako su Bikovi podigli intenzitet obrane dolazili su do laganijih poena u napadu i prednost se samo povećavala. Na isteku ove dionice Majić pogađa tricu za +22 (56:78) i pobjednik je praktički bio odlučen.

U zadnjoj četvrtini igrači pod ravnanjem dua Radoš-Starčević mirno su priveli utakmicu kraju i rezultatom 78:96 Gorica dolazi do prevažnih bodova u borbi za prolazak skupine.


Kod Dukesa najefikasniji su bili stranci. James Murray Boyles je uz 24 poena ubilježio i 8 skokova, a Benjamin Blažević je ubilježio 13 poena i 6 skokova.

U redovima Bikova istaknuo se Marko Baković s 26 poena i 5 skokova. Mate Kalajžić imao je all-round učinak od 14 koševa, 5 skokova i 4 asistencija. Karlo Uljarević također je pridodao 14 poena, a Borni Kapusti zamalo je izmakao double-double učinak jer se zaustavio na 12 poena i 9 skokova. Popis dvoznamenkastih strijelaca zatvorio je Ante Mašić s 11 poena.

Trener Bože Radoš kratko je izjavio nakon utakmice: „Na kraju smo relativno lagano priveli utakmicu kraju s velikom razlikom. U početku nije bilo baš najbolje. U prvoj četvrtini se nismo najbolje snalazili u obrani i nije bilo dobre komunikacije. Međutim, kako je vrijeme prolazilo adaptirali smo se na njihov napad, podigli smo agresivnost u obrani i na kraju zasluženo slavili. Čestitam svojim dečkima” – riječi su dojučerašnjeg pomoćnog trenera koji je poslije odlaska Josipa Sesara preuzeo vođenje momčadi u ovoj važnoj utakmici. 

Utakmicu je prokomentirao i najbolji strijelac utakmice Marko Baković: „Bila je ovo jedna bitna pobjeda za naše samopouzdanje pogotovo sad nakon nenadanog odlaska našeg trenera. Drago mi je da smo na ovaj način pokazali da smo grupa, da smo ekipa i da na gostujućem terenu možemo ovako dobro odreagirati. Pobijedili smo jednu solidnu ekipu na njihovom terenu i sad moramo nastaviti ovako dalje” – zaključio je centar Gorice.

Bikovi su sada na omjeru 3-1 i o plasmanu u četvrtfinale odlučivat će dva susreta protiv Dabrowe Gornicze iz Poljske u kojima im je potrebna bar jedna pobjeda da i teoretski osiguraju prolaz dalje. S druge strane, deseterostruki prvak Austrije ovim je porazom izgubio sve šanse za ulazak u četvrtfinale.


KK Klosterneuburg Dukes: Oikonomopoulos 10, Moschik, Leydolf 3, Burgemeister 4, Blažević 13 (6sk), Jakubowski 2, Bavčić 7, Bauer 7 (5as), Alper 8,  Oguamalam, Koenig, Murray-Boyle 24 (8sk)

KK Gorica: Uljarević 14, Kalajžić 14 (5sk), Mašić 11, Savić 2, Cinac 8, Majić 9, Sokol, Baković 26 (5sk), Kapusta 12 (5sk, 9as)

Standings provided by SofaScore LiveScore