Hrvatska
Odlazak velikana splitske, hrvatske i regionalne košarke - umro je Rato Tvrdić

Odlazak velikana splitske, hrvatske i regionalne košarke - umro je Rato Tvrdić

U 81. godini

Umro je Rato Tvrdić, objavio je KK Split. 

'Otišao je naš Rato, otišao je najveći od najvećih. Istinska legenda Splita, Jugoplastike, dite Varoša. Rato nas je napustio u 81. godini, ali samo nas je napustio, jer ostat će uvijek među nama, u svom klubu kojeg nikada nije napustio. Za prvu momčad u Prvoj ligi igrao je 13 sezona, počeo 1964. godine, karijeru zaključio 1977. godine s tri titule (prvenstvo i kup Jugoslavije, Kup Radivoja Koraća). Da, slobodno se može reći da Jugoplastike kakvu poznajemo ne bi bilo da nije bilo Rate Tvrdića, jer je u temelje jedne od najljepših košarkaških priča svih vremena ugradio svoje srce i dušu.


- Mogao sam ići vani, ali kako bi ja bez mog kluba - znao bi reći.


S Jugoplastikom je osvojio dvije titule prvaka bivše države (1971. i 1977.), tri kupa (1972, 1974. i 1977.), dva Kupa Radivoja Koraća (1976. i 1977.). S reprezentacijom je bio prvak svijeta, dva puta prvak Europe, dva puta drugi na svijetu, jednom drugi u Europi... 

Pratila ga je krilatica "Rato, košarkaško zlato", a o veličini igračke legende svjedoči i podatak da mu je na oproštaj od košarke 1977. godine stigla selekcija Europe.

Rato, hvala ti za sve što si dao svom klubu, i na parketu i u kancelariji kao funkcioner', stoji u objavi KK Split. 

Foto naslovna: KK Split