Europa i Svijet
Odlična Hrvatska uvjerljivo do prve pobjede

Odlična Hrvatska uvjerljivo do prve pobjede

Autor: Teo Cilar

Hrvatska je došla do uvjerljive pobjede protiv Švedske koja protiv trupa izbornika Veljka Mršića nije imala nikakvih izgleda večeras.

Reprezentacija Hrvatske slavila je u prvom kolu kvalifikacija za Eurobasket 2021. protiv Švedske rezultatom 72:56 (18:6, 23:14, 17:25, 14:11). Draženov dom bio je pun, a gledatelji su mogli uživati u odličnoj igri naše reprezentacije.  

Hrvatska je odlično krenula u utakmicu protiv Švedske. To se posebno odnosi na obranu koja je bila nepropusna za švedski napad. To najbolje oslikava rezultat prve četvrtine koja je završila s 18:6 za Hrvatsku uz tek jedan ubačaj iz igre za reprezentaciju Švedske koji su ubacili tek nakon osam minuta i dvadesetak sekundi igre. 

Dominacija naše reprezentacije nastavljena je i u drugoj četvrtini. Gosti su gubili lopte, a za to je opet bila zaslužna naša agresivna obrana. To nam je donijelo pomalo nestvarno vodstvo 31:6 nakon četiri minute igre u drugom periodu. Bila je to najviša prednost Hrvatske na utakmici. Gosti su do kraja prvog dijela utakmice bili nešto bolji pa se na odmor otišlo vodstvom Hrvatske 41:20. 

Najlošiji period igre za Hrvatsku bila je treća četvrtina kada je Švedska zaprijetila i stigla na svega minus 13 na samom kraju perioda. U posljednjoj dionici naši su reprezentativci opet digli agresivnost pa na tri i pol minute do kraja susreta opet imamo plus 21. Švedska je do kraja uspjela malo ublažiti poraz za konačnih minus 16.

Izbornik Veljko Mršić koristio je svih 12 igrača na susretu, a samo se Marin Marić nije upisao u listu strijelaca. U odličnoj momčadskoj igri naše reprezentacije, iskočio je odlični Mateo Drežnjak koji je ubacio 16 poena uz 4 osvojene lopte, 3 asistencije te dva skoka. Jedini Dvoznamenkasti uz njega bio je Darko Planinić s 11 poena. Odlične su role odradili Hrvoje Perić s 9 poena i 3 skoka, Toni Perković s 8 poena i 3 skoka te Željko Šakić koji je imao vrlo lošu šutersku večer (3/13 iz igre, trica 1/8) ali je zato uhvatio 11 skokova i imao 4 asistencije. Valja spomenuti i kapetana Roka Ukića koji je ubacio 4 poena uz velikih 8 asista.

Hrvatska u sljedećoj utakmici gostuje kod Nizozemske koja je napravila veliko iznenađenje u prvom kolu. Oni su slavili kod Turske s 72:65 na krilima odličnog Charlona Kloofa koji je ubacio 27 poena uz 6 skokova i 3 asista te bivšeg "Zadranina" Yannicka Frankea koji je zabio 16 poena. Susret Nizozemske i Hrvatske na rasporedu je u ponedjeljak 24. veljače u 19:30 sati. Biti će to puno veći ispit za naše momke.