Hrvatska
Odlični Novačić odveo Cibonu do polufinala Krešinog kupa

Odlični Novačić odveo Cibonu do polufinala Krešinog kupa

Autor: Teo Cilar

Šibenka je pružala odličan otpor cijelu utakmicu, ali veća rotacija i iskustvo Ciboninih igrača na kraju presudili.

Košarkaši Cibone prvi su polufinalisti Kupa Krešimir Ćosić. Oni su u jednom susretu s puno koševa slavili protiv Šibenke koja je pružala odličan otpor, rezultatom 106:93 (30:30, 24:16, 27:28, 25:19).

Cibona je ušla kao veliki favorit u prvi četvrtfinalni dvoboj Kupa Krešimir Ćosić, a tako su i krenuli u susret povevši 6:0 na samom startu. Prve poene za Šibenku ubacio je Jakov Vladović i to tricu. Nakon minute i pol igre na semaforu je svjetlilo 8:6 za Cibonu koja u tom trenutku diže u brzinu više. Dominirali su u tim trenucima Ivan Novačić i Matic Rebec koji vode Cibonu do vodstva 16:8, a nešto kasnije bilježimo i 18:10 što je bilo najviše vodstvo Cibone u prvoj četvrtini. Bude se tada i Šibenčani koji odgovaraju serijom 13:3 na krilima Tonija Nakića i Ivana Vraneša te dolaze do svojeg prvog vodstva na utakmici 24:21. Cibona s četiri poena u nizu Roka Prkačina opet preuzima vodstvo, a nakon trice Marka Ramljaka vode s 28:24. Završnica prve četvrtine pripala je Šibenci koja je zaključuje serijom 6:2 za 30:30 nakon prvih 10 minuta. 

Cibona je ušla bolje u drugu dionicu i povela s 40:32, ali nikako se nisu uspijevali odvojiti na veću razliku. To im je uspjelo u završnici prvog poluvremena kada dolaze do prve dvocifrene prednosti na utakmici 54:43, na manje od 50 sekundi do kraja poluvremena. Domagoj Bašić je polaganjem i pogođenim dodatnim bacanjem smanjio na 54:46 te postavio konačan rezultat prvoga poluvremena.

Cibona je bolje ušla u drugo poluvrijeme te dolazi do 13 poena prednosti poslije dvice veoma raspoloženog Novačića i nove trice Ramljaka. Košarkaši Šibenke nisu se predavali, a ukazao se odlični Ivan Vraneš koji ubacuje 9 poena u seriji 11:2 za novi povratak "narančastih" u utakmicu. Na nešto više od četiri minute do kraja perioda, Domagoj Šarić dovodi Šibenku na samo minus jedan, a završnica četvrtine ovoga je puta otišla na stranu Cibone. Vukovi su u posljednju dionicu ušli s vodstvom 81:74.

Hrabra Šibenka došla je na minus četiri početkom posljednjeg perioda, ali bliže nisu mogli, nepreciznost u idućih nekoliko napada koštala ih je povratka u potpuni egal. Cibona je to znala iskoristiti i odlazi na 12 poena prednosti. Šibenski su se košarkaši još jednom pokušali vratiti, došli su do minus osam na nešto manje od pet minuta do kraja, ali nisu mogli ništa obraniti pa je na kraju Cibona zasluženo slavila s 106:93.

Novačić je bio prvo ime susreta, ubacio je 31 poen (11/16 iz igre, 5-5 slobodna bacanja) uz 4 skoka, Josip Bilinovac je susret završio s 12 poena te po 3 skoka i asista, vrlo dobru partiju odigrao je Krešimir Ljubičić koji je ubacio 11 uz 6 skokova, a dvoznamenkast je bio i Ramljak s 10 poena. Šibenka je imala pet dvocifrenih igrača, a prednjačio je Nakić koji je ubacio 21 uz 5 asistencija i 4 skoka, Tonko Vuko je zabio 16, Vladović 14 uz 3 asistencije, Šarić je zabio 13 uz 6 asistencija, a dvocifren je bio i Vraneš s 11 poena te po 4 skoka i asista.