Europa i Svijet
Olimpia Milano pred talijanskim Olimpom, Romeo Travis za dlaku prekratak protiv Monaca u Francuskoj

Olimpia Milano pred talijanskim Olimpom, Romeo Travis za dlaku prekratak protiv Monaca u Francuskoj

Autor: Saša Ćirić

Neke finalne serije u Europi tek počinju, dok druge završavaju.

Olimpia Milano je došla do dvostruke meč-lopte protiv Dolomiti Energia Trentina. Premda su sudionici rujanskog ZDBT-a otvorili utakmicu u visokom ritmu i s čak 31 postignutim poenom u prvoj dionici, gosti iz Trenta se nisu predavali. Tijekom cijele utakmice domaći su vodili s nekoliko poena prednosti, a u trenucima i dvoznamenkastim brojem, ali fantastični Amerikanci u redovima Trentina Shavon Shields i Dominique Sutton su sjajnim dionicama vraćali goste u igru. Kada su nekoliko minuta prije kraja domaći poveli s +8 (80-72), činilo se da su napokon prelomili utakmicu u svoju korist. Ipak, gosti ne samo da hvataju priključak, već u finalnoj minuti tricom Shieldsa dolaze u minimalnu prednost (89-90). Curtis Jerrells na drugoj strani pogađa oba bacanja, a u pokušaju da izbori pobjedu zadnjim šutem, Sutton biva blokiran od strane Andrewa Goudelocka i pobjeda (91-90) pripada domaćinima. Šesta utakmica serije je na rasporedu za dva dana, a domaćin je Trentino.

Najefikasniji u redovima Milana bili su Litvanci - Mindaugas Kuzminskas i Arturas Gudaitis su postigli po 19 poena, a kod Trentina je uvjerljivo najbolji bio Shields s čak 27 poena.

U Francuskoj je finalna serija tek počela. Prva utakmica finala između Monaca i Le Mansa. Susret ovih dviju momčadi je, premda konačni rezultat ne bi tako sugerirao, protekao u praktički konstantnom vodstvu domaće momčadi. Naime, nakon početnih 2-2, Monaco je preuzeo vodstvo koje je ispustio tek jednom do kraja utakmice. Domaći su početkom četvrte četvrtine poveli s +8 (70-62) nakon ubačaja Christophera Evansa. Gosti tada rade seriju 8-0 kojom dovode utakmicu u egal (70-70). Monaco uzvraća preko Elmedina Kikanovića, a Evans sjajnim zakucavanjem uz prekršaj Falla diže tribine na noge. Domaći do kraja odolijevaju svim pokušajima momčadi iz Le Mansa te slave s konačnih 81-77. Druga utakmica finala igra se prekosutra, također u Monacu, s početkom u 20:45.

U redovima Monaca su se najviše istaknuli Evans (18 poena) i Kikanović (16 poena), dok je najbolji igrač gostiju bio dobro nam znani Romeo Travis (16 poena, 8 skokova), dok je Chris Lofton također pružio solidnu partiju (15 poena, 5 skokova).