Europa i Svijet
Olympiacos napokon uspio pobijediti Žalgiris u ovoj sezoni - tek iz četvrtog pokušaja!

Olympiacos napokon uspio pobijediti Žalgiris u ovoj sezoni - tek iz četvrtog pokušaja!

Autor: Saša Ćirić

Nakon trideset minuta igre činilo se da će Olympiacos trebati puno sreće da okrene ovu utakmicu u svoju korist. Georgios Printezis nije htio ništa prepustiti sreći, već ju je uzeo u svoje ruke.

Uvod u drugu utakmicu ove četvrtfinalne serije se događao van terena - Šarunas Jasikevičius je u više navrata prozivao suce zbog, prema njegovom mišljenju, neujednačenog kriterija dijeljenja pravde. Koliko zbilja vjeruje u to, a koliko pokušava psihološki djelovati na suce i protivničku momčad, teško je reći. Vjerojatno je kombinacija i jednog i drugog posrijedi.

Litvanci kreću jako, kako i priliči momčadi koja vodi 3-0 u međusobnim susretima u sezoni. Izuzev početne minute, drže vodstvo veći dio prve četvrtine. Olympiacos poravnava rezultat tek 2:42 prije kraja četvrtine, nakon poena Kima Tilliea. Domaći vode na kraju prvog dijela u čvrstoj utakmici rezultatom 17-15. 

Prva akcija u drugoj dionici je podigla publiku na noge - Latvijac Janis Strelnieks je uzeo loptu na lijevoj strani, predriblao svog čuvara kombinacijom crossovera i koraka unazad i pogodio tricu (drugu zaredom). Bila je to iskra za još nekoliko kvalitetnih akcija, koje su domaći redom koristili u najboljem obliku te napravili seriju 11-0 za rezultat 25-15. Veći dio druge četvrtine Olympiacos drži prednost od 8-10 poena, pa se na poluvrijeme ide s rezultatom 41-32.


Gosti na poluvremenu odlučuju malo promijeniti pristup utakmici i odigrati agresivnije na obje strane terena, ali posebno u defanzivnom dijelu. Konkretnim brojkama govoreći - Žalgiris serijom 10-4 u prve dvije i pol minute dolazi na svega -3, a polovicom četvrtine dolaze do prvog izjednačenja nakon dugog vremenskog perioda (50-50). Ostatak četvrtine protječe u iznimno čvrstom tonu, te s po četiri poena sa svake strane (54-54) ulazimo u posljednju dionicu druge utakmice.

Utakmica je odlučena u prvih šest i pol minuta posljednje četvrtine. Naime, domaći u tom periodu rade seriju 14-1 te odlaze na 68-55. Briljirao je Georgios Printezis, uz naravno veliku pomoć Vassilisa Spanoulisa. Kako se kraj bližio, tako je bivalo sve jasnije da gosti u ovom susretu ne trebaju sebi previše predbacivati ništa, s obzirom da protiv sebe imaju top 5 europsku momčad posljednjeg desetljeća. Razlika je ostala praktički nepromijenjena do kraja, a utakmica je završila rezultatom 79-68 za Olympiacos.


Kod domaćih je briljirao McLean u odsustvu Nikole Milutinova (21 poen, 4 skoka), Spanoulis (17 poena i 4 asistencije) i junak četvrte četvrtine Printezis (po 8 poena i skokova). Goste je opet predvodio nezaustavljivi Davies (20 poena), a najbolju indeksaciju je imao Vasilije Micić (22, za 13 poena i 8 asistencija.

Treća utakmica se igra u Kaunasu, 24. travnja u 19:00 CET.