Hrvatska
Regija
Ono što može 'prodati' ABA ligi, Cibona ne može HKS-u: Za sada ima samo 8 licenciranih igrača

Ono što može 'prodati' ABA ligi, Cibona ne može HKS-u: Za sada ima samo 8 licenciranih igrača

Zadar je 2016. ispaštao zbog FIBA-ine blokade, Cibona je u novu sezonu regionalne lige krenula u punom sastavu, blokadi unatoč.

U rujnu 2016. godine na Zadar Basketball Tournamentu KK Zadar je nastupio s dva nova igrača, Majom Kovačevićem i Igorom Marićem. No, zbog FIBA-ine blokade nisu imali pravo nastupa u službenim utakmicama kluba. Tada je vrijedilo pravilo da igrači pristigli u klub pod blokadom iz drugih država ne mogu biti registrirani za nastup u ABA ligi sve dok se njihov novi poslodavac ne riješi dugovanja prema igračima (trenerima I agencijama) koji su zaštitu zatražili od FIBA-e.

Kovačević je registriran tek 11. siječnja 2017. te je u međuvremenu bio na posudbi u Heliosu. Marić nije dočekao rješenje pravne zavrzlame te se vratio u Slovačku.

Početkom ove sezone, dakle dvije godine nakon slučaja koji je lomio, ali ne i slomio Zadrane (zahvaljujući tko zna kojem po redu spasonosnom rebalansu gradskog proračuna), u FIBA-inoj blokadi se našla Cibona. I to trostrukoj. No, to nije utjecalo na sastav momčadi u 1. kolu ABA lige u susretu protiv Crvene zvezde u Beogradu. Nastupili su svi novopristigli igrači uključujući i Igora Marića.

Za Zadar su 2016. vladala jedna pravila pa je Marić tako sa Zadrom vrijedno trenirao, ali ne i za njega igrao. Za Cibonu 2018. vrijede druga, pa tako Marić, i ne samo on, za Vukove igra bez prepreka.

Kako to, pitao bi se Vojko V? Kako to, pitate se i vi? Kako to, pitamo se i mi.  Što se promijenilo, ili ako hoćete po naški, tko tu koga?

- Što se ABA lige tiče sve je čisto. Cibona je dostavila sve potrebne dokumente potrebnu za registraciju igrača uljučujući i izlazna pisma i baš ništa nije priječilo njihov nastup protiv Crvene zvezde, rekao nam je direktor ABA lige Krešimir Novosel u trenutku dok je na stranicama FIBA-e stajalo kako je Cibonu blokiraju tri igrača. 

Dobro, a zašto Zadar nije mogao registrirati svoje igrače 2016, upitali smo.

- Jer nisu imali izlazna pisma, uključujući i izlazno pismo za Marića?

Direktor KK Cibona Domagoj Čavlović se zahvalio na interesu za ovu temu, no nije želio dati službeno izjavu. Poštujemo, to je njegovo pravo, Ipak, žao nam je što ga je iskoristio jer gdje nema informacije ima manipulacije, a takvo što nam nikome nije u interesu.

No, Cibona osim ABA lige igra i HT Premijer ligu, a HKS . Kakav jje stav krovne hrvatske košarkaške organizacije prema ovom slučaju, odnosno smiju li Igor Marić  i Cibonini stranici u 1. kolu HT Premijer lige zaigrati u subotu 6. listopada na gostovanju kod Škrljeva.

-  U ovom trenutku ne smiju, rekao nam je u 14 sati glavni tajnik HKS-a Joke Vranković. Licencu ima osam igrača. Sve dok nam ne stigne potvrda da je KK Cibona izregulirala  situciju s igračima, trenerima i agencijama koji su je stavili na BAT mi ostale ne možemo pustiti da nastupaju u Premijer ligi, jasno je i nedvosmisleno poručio Vranković.

Kako na sve gledaju iz KK Zadar?

- Mi smo kao i prošle sezone riješili sve sporne situacije, skinuli blokade prije početka natjecanja u ABA ligi i ne možemo komentirati što bi bilo da to nismo učinili. Bi li naši novi igrači imali pravo nastupa protiv FMP-a kao Cibonini protiv Crvene zvezde ne znamo. Nismo se željeli dovesti u situaciju od prije dvije godine kada smo prošetali bosi po trnju,  prokomentirao je slučaj direktor KK Zadar Željko Žilavec.

I što smo saznali na kraju balade? Kao prvo da  ono što je važno HKS-u, ABA ligi nije. Tako klub koji je pod blokadom FIBA-e ima pravo registrirati sve igrače u ABA ligi ako za njih posjeduje izlazno pismo, ali ne i u natjecanjima pod jurisdikcijom HKS-a koji inzistira na deblokadi, tj. ispunjenju financijskih obveza prema igračima koji su klub blokirali kod FIBA-e. 

Što nismo saznali? Nismo saznalo ono ključno: što se to promijenilo u odnosima FIBA-e i ABA lige u zadnje dvije godine, kada danas čelni ljudi regionalne lige nemaju potrebu inzistirati na deblokadi kluba te se zadovoljavaju izlaznim pismom iako FIBA na svojim stranicama jasno ukazuje kako je registracija novih igrača zabranjena. 

Cijenu zamršenih odnosa interesnih skupina u europskoj i svjetskoj košarci platio je onomad Zadar. Kriv i dužan, jer nije ispoštovao poslovne uvjete i financijske obveze prema igračima i trenerima koji su branili boje kluba.

Jednako kriva i dužna danas je za iste grijehe i Cibona, ali je, ni kriva ni dužna, prošla lišo! 

Kako to? 

NAJNOVIJE:

Oko 18 sati glavni tajnik HKS-a Joke Vranković javio nam je kako je Cibona dostavila sve potrebne dokumenta te da je deblokirana od strane FIBA-e. Vidljivo je to i na stranicama FIBA-e. Nema više zapreka za licenciranje svih igrača, a vremena za to ima do kraja dana. Kakav happy end!