Europa i Svijet
Hrvatska
Oostende (opet) bolji od Zadra, Sonik od Šibenke, Perinčić u samoizolaciji

Oostende (opet) bolji od Zadra, Sonik od Šibenke, Perinčić u samoizolaciji

Autor: Saša Ćirić Photo: KK Zadar - Zvonko Kucelin

Memorijalni turnir Tomislav Knežević.

Šesnaesto izdanje košarkaškog turnira u spomen prerano preminulog Tomislava Kneževića, prvo na kojem pravo nastupa imaju seniorske momčadi, osvojila je momčad Oostendea pobjedom protiv Zadra s rezultatom 77-62.

Mikael Antunen i Levi Randolph su postigli po 12 poena za pobjednike, Philip Booth 10, a svi igrači belgijske momčadi su se upisali u strijelce. Kod Zadra kao i u polufinalu najviše poena ubacio je najbolji strijelac turnira Antonio Jordano (17), Dominik Mavra dodao je 10.

Treće mjesto osvojila je momčad Sonika, koja je u susretu punom preokreta pobijedila Šibenku rezultatom 77:66. "Zelene" su do pobjede predvodili Marino Šarlija (17), Luka Tomas (14), dok su po 13 poena ubacili Gabrijel Marić i Marko Prskalo. U šibenskim redovima najbolji je bio Patrik Jambrović, koji je ubacio 15 poena i uhvatio 10 lopti. Isti broj poena ubacio je i Bruno Rebić, a dvoznamenkast je bio i Pavao Paić (10 poena, 9 skokova).

Foto: Andrej Jančijev - KK Sonik Puntamika

Susret je bolje otvorila domaća momčad, koja relativno izjednačenu prvu četvrtinu zatvara tricom Gabrijela Marića za 23:15 na prvom odmoru. Nastavili su Zadrani u istom ritmu i u prvim minutama druge dionice, što je natjeralo trenera Narančastih Damira Milačića na prvu minutu odmora pri rezultatu 28:17. Metoda buđenja momčadi je bila efikasna, Šibenčani igraju puno bolje i serijom 20-5 prelaze u vodstvo (33:37), što održavaju do poluvremena, na koje se otišlo s tri poena prednosti za gostujuću momčad (40:43). Treća četvrtina je ponudila iznimno čvrstu igru u obrani na obje strane terena, pa se u posljednjih deset minuta ušlo s dva posjeda prednosti za Šibenčane (53:57). Ključni dio susreta bila je prva polovica posljednje četvrtine, u kojoj igrači Stipe Kuliša uspijevaju u naumu da potpuno zaguše napad svojih protivnika, te im od 30. do 35. minute dopuštaju tek dva poena, istovremeno postižući 16. Momčad Sonika je do kraja mirno održala prednost i zasluženo slavila u borbi za treće mjesto.

Nakon njih na teren su izašle momčadi Zadra i Oostendea. Prije početka susreta vijest kojoj se nitko nije nadao - trener Zadra Ivan Perinčić nije se pojavio u Jazinama jer je netom prije utakmice dobio vijest da je osoba s kojom je bio u bliskom kontaktu pozitivna na koronavirus. Jasno, završio je u samoizolaciji, a sutra bi se i sam trebao podvrgnuti testu na COVID-19. Uzde je preuzeo Srđan Helbich, koji je tako neočekivano dobio priliku uskočiti u Perinčićeve cipele na isti način kako je potonji prošle godine radio u situacijama kad je Veljko Mršić izbivao iz radnog procesa. 

Foto: Šime Zelić - KK Zadar 

Gostujući strateg Dario Gjergja nije bio zadovoljan izvedbom svoje momčadi u polufinalnom dvoboju sa Šibenkom, kako u obrambenom, tako i u napadačkom dijelu. Početne minute dvoboja sa Zadrom su dale naslutiti da su Zadrani izvukli lekcije iz prošlotjednog susreta istih protivnika. Dalekometnim šutevima su Jordano, Mavra i Justin Carter izluđivali Belgijance, pa se na prvu pauzu otišlo s dvoznamenkastom prednošću za domaću momčad (22:11). Gjergja je smirio momčad na prvom odmoru, pa je malo-pomalo zadarska prednost odlazila u nepovrat, pa je u posljednje tri minute Oostende s šest poena u nizu stvorio dva posjeda prednosti na poluvremenu (32:37). Kako se završilo prvo, nastavilo se drugo poluvrijeme. Belgijanci su lomili Zadar sve do najviših +21 (48:69) sredinom posljednje dionice, pa je u završnici Helbich dao priliku mladim igračima, kao i Gjergja na drugoj strani.

Kako smo u uvodu teksta istaknuli, Jordano je s 29 poena u dvije odigrane utakmice ponio titulu najboljeg strijelca turnira, dok je najkorisniji igrač Levi Randolph iz Oostendea.

Završne dojmove smo potražili na adresi alfe i omege ovog natjecanja Zorana Veselinovića, koji nije krio zadovoljstvo viđenim: "Turnir je kvalitetom igre opravdao očekivanja. Košarka je bila kvalitetna za ovu fazu priprema, još tu ima puno posla za sve momčadi. Naravno, svi su tražili svoju šansu za osvajanje turnira, a najbolje ju je iskoristio Oostende, kojem od srca čestitam na zasluženoj pobjedi. S organizatorskog aspekta sam prezadovoljan, sve je prošlo u najboljem redu i svi akteri su zadovoljni. Ovaj format turnira bi u budućnosti trebao biti proširen i trebale bi sve momčadi igrati međusobno. Ove godine takav format, u kojem bi turnir trajao tri umjesto dva dana, nije bio moguć zbog epidemioloških ograničenja, pa smo pristupili kup-sustavu. Ne odbacujemo mogućnost ni povećanja broja sudionika, ali o tom potom, turnir će sazrijeti i vjerujem da će ovdje u budućnosti nastupati i puno snažnije momčadi. Imamo tendenciju rasta i tome stalno težimo - bolje, više, snažnije!"