Europa i Svijet
Oponašanjem majmuna se izrugivao tamnoputom igraču i izazvao emotivne komentare igrača

Oponašanjem majmuna se izrugivao tamnoputom igraču i izazvao emotivne komentare igrača

Autor: Branko Tabak

I mi smo ljudi, imamo obitelji, osjećaje...

Svatko danas može kupiti ulaznicu i doći na utakmicu. Pljuvati, gađati igrače tvrdim predmetima, vrijeđati ih po regionalnoj, nacionalnoj ili vjerskoj pripadnosti. Igrače se vrijeđa zbog izgleda, igre, boje kože, ženinih hobija, očevih navika...

Svatko sebe naziva navijačem pa i oni koji misle da su samo zato što su bijeli iznad onih koji su crni. Štoviše, sebe smatraju ljudima, a ljude crne boje kože majmunima. Jadnici ne razumiju da su oni neljudi.

Jedan je takav jadničak, koji sebe smatra navijačem mađarskog kluba Falco, oponašajući majmuna provocirao tamnoputog igrača talinaskog Brindisija.

Udaljen je iz dvorane, a zahvaljujući društvenim mrežama, portalu Sportando i reakciji omalovaženog igrača ovaj iznimno značajan događaj nije ostao nezabilježen, kao i tisuće drugih koji se događaju svakodnevno.

U komantarima na društvenim mrežama javljaju se brojni košarkaši koji otvaraju dušu o tome kako je igračima koji doživljavaju ovakve neugodnosti.

Igrač Mega Bemaxa Kendrick Perry između ostalog kaže:

- Riječ je o glupim dvostrukim standardima jer da je isti taj igrač igrao za Falco navijač bi ga podržao. Kada ovakve 'navijače' razumijemo, onda smo ljudi poput njih. Imamo obitelji, osjećaje...A kada nas se isprovocira i reagiramo onda nas se etiketira kao agresivce. Gađaju nas raznim predmetima, pljuju, ponižavaju, a mi bismo trebali biti mirni i profesionalni? Ovo se događa svim crnim igračima koji igraju u inozemstvu. Prokleta sramota!  - rezignirano je poentirao Perry.

Neka nam ovo svima bude škola, prilika da uđemo u tuđu kožu i shvatimo tuđe osjećaje. Ako nismo u stanju (poput Jure Stublića) imati ljubav kao jedni zakon koji nas vodi kroz život, onda poštujmo Božje i državne zakone. 

*Bog ima deset zapovjedi, a država zakone
Priznajem samo jedan zakon - moju ljubav za tebe (domovino, vjero, klubu, dijete, majko, ženo...)
 

In 2020 we still have to watch “supporters” make monkey gesture towards opponents. What a SHAME! : @eurosportitalia

Objavu dijeli Sportando (@sportando)