Hrvatska
Regija
Orešković: Svi klubovi koji smatraju da su trenutačno u dobrom projektu, slobodni su nastaviti u regionalnoj ligi

Orešković: Svi klubovi koji smatraju da su trenutačno u dobrom projektu, slobodni su nastaviti u regionalnoj ligi

Autor: HKS hks

Priopćenje iz HKS-a

Nastavno na nedavno održan radni sastanak Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) i klubova HT Premijer lige u Gospiću, a s obzirom na medijske napise i objave na društvenim mrežama u kojima se aludira na dirigirano istupanje hrvatskih klubova iz regionalne lige, HKS izdaje sljedeće priopćenje:

Intencija je Hrvatskog košarkaškog saveza omogućiti najvećem mogućem broju klubova sudjelovanje u međunarodnim natjecanjima, s ciljem da u perspektivi što više klubova, a time i igrača, bude međunarodno konkurentno. Pri tome Hrvatski košarkaški savez nema namjeru klubovima braniti igranje regionalne lige koja nije pod ingerencijom HKS-a, već im ponuditi opcije razvoja. HKS je napravio izuzetne napore da financijski podupre klubove u nastojanjima na europskom putu, a javnost će iscrpnije biti upoznata s detaljima projekta kada dobijemo povratne informacije od klubova.

Kao što smo već naglasili, cilj je Hrvatskog košarkaškog saveza ponajprije konstantan razvoj hrvatskih igrača kao osnove za samu bit hrvatske košarke – hrvatsku reprezentaciju, a razvoj u europskim razmjerima je uvjetovan iskustvom igranja u i s europskim klubovima, kao što je to, primjerice, slučaj s Litvom, državom s manje od tri milijuna stanovnika, košarkaškom velesilom čiji klubovi igraju u litavskom državnom prvenstvu i isključivo europskim natjecanjima.

„U Gospiću smo stavili novi projekt pred klubove. Projekt je to s kojim smatramo da će klubovi steći nova iskustva kroz nova natjecanja“, kazao je Povjerenik natjecanja HT Premijer lige Dražen Orešković i detaljnije pojasnio: „To ne znači da na ikoji način ukidamo postojeće stanje. Svi klubovi koji smatraju da su trenutačno u dobrom projektu, slobodni su nastaviti u regionalnoj ligi što Savez nije nikada zabranjivao. S druge strane, Savez mora otvarati nove projekte. Smatramo da su europska natjecanja izuzetno interesantna i želimo klubovima pomoći u uključivanju u Europu. Dalje, što se tiče Alpe Adria Cupa, naši klubovi nisu dominirali u prošloj sezoni, no tu sudjeluju zemlje Europske Unije kojoj pripadamo, a mi želimo steći i jasnu sliku stanja konkurentnosti u europskim razmjerima i napredovati iskustvom. U konačnici, hrvatska će košarka u cijelosti profitirati. Zašto? Ako se pojedini klubovi odluče na ostanak u regionalnoj ligi, a drugi se odluče na europski iskorak, dobit ćemo moguće i šest klubova na međunarodnoj pozornici, što nam je i interes i promocija.“