Hrvatska
Osijek napušta HT Premijer ligu, Škrljevo nastavlja borbu za naslov prvaka

Osijek napušta HT Premijer ligu, Škrljevo nastavlja borbu za naslov prvaka

Autor: Duje Jurić

Slavonija ostala bez predstavnika u elitnom razredu hrvatske košarke

Košarkaši Adria Oil Škrljeva upisali su svoju sedamnaestu pobjedu ove sezone, s kojom su zapečatili sudbinu košarkaša Vrijednosnice Osijek (82:73), koji su putnik u Prvu mušku ligu, s obzirom da je Sonik kući savladao Alkara.

Bila je to izjednačena utakmica sve do posljednjih pet minuta kada su domaći košarkaši ipak pokazali kvalitetu više u odnosu na goste, koji su i ovu utakmicu igrali bez Makoija te nisu uspjeli doći do velikog podviga i pobjede vrijedne kvalifikacija za ostanak u Premijer ligi.

Prvi dio susreta možemo nazvati ''igrom na mahove'', gdje su igrali malo jedni malo drugi. Prvo su košarkaši Adria Oil Škrljeva došli serijom 5:0 do prvog vodstva, a netom je Osijek odgovorio isto mjerom i vratio vodstvo na svoju stranu. Prvo ozbiljnije odvajanje bilježimo serijom 12:2 domaćih košarkaša koji odlaze na +9, a sljedećih pet minuta igre pripada Osijeku koji je odgovorio serijom 2:15 i vodili su 22:27. Do kraja poluvremena utakmica je ušla u rezultatsku neizvjesnost i na veliki odmor odlazi domaća ekipa s minimalnim vodstvom, 37:36.

Drugo poluvrijeme bolje otvaraju gosti, koji su došli na samom početku trećeg perioda i do +6 preko Topolovića i Tadeja Tomljenovića, no ta razlika se nije dugo zadržala jer su Toni Jelenković i Ivan Vrgoč imali svoj ''show'' na drugoj strani, gdje je Jelenković dijelio asistencije kao na traci, a Vrgoč pogađao trice sa svih pozicija( tri u nizu). Donijelo je to domaćinima preokret, a polaganjem Mateja Perkovića u posljednjoj akciji treće četvrtine za goste, postavljen je i rezultat na ulasku u zadnji period utakmice, 62:59.

I to je ujedno bila i posljednja četvrtina za goste u društvu najboljih. Domaćini puno bolje ulaze u posljednji period, opet preko Tonija Jelenkovića, koji s 2+1 situacijom i dvjema asistencijama za Daniela Zovka i Stefana Šajina, odvodi domaće na +9. Možda i konačno rješenje susreta je bilo pet uzastopnih poena domaćeg kapetana Josipa Barnjaka koji po prvi puta odvodi domaćine na dvocifreno vodstvo, od +11.

Osijek se do kraja približio dva puta na -5 preko Perkovića i Kuanyja, ali to je bila već posljednja minuta i Matej Kostić je s 2+1 situacijom, na 14. asistenciju sjajnog Jelenkovića kojemu su falila četiri skoka za tripl-double učinak, stavio točku na i. Kod domaćina su najbolji bili Barnjak s 20 te Jelenković i Vrgoč po 17 koševa, dok kod gostiju 20 poena postigao je Topolović, kojemu je skok falio za double-double učinak te Kuany s 15.

Izjave trenera -  Damir Rajković (Škrljevo) i Marko Mandić (Osijek)