Hrvatska
Osijek se provukao kod Ribole, Mladost uvjerljiva u gradskom derbiju, pobjede Omiša i Kvarnera

Osijek se provukao kod Ribole, Mladost uvjerljiva u gradskom derbiju, pobjede Omiša i Kvarnera

Autor: HKS hks Photo: KK Ribola Kaštela

Prva muška liga

MLADOST – ZAGREB 104:68 (24:16,  23:14, 26:14, 31:24)

Mladost je u 2. kolu Prve muške lige uvjerljivo svladala Zagreb rezultatom 104:68.

Momčad Anđelka Matova je od samog starta držala kontrolu nad utakmicom, već nakon prvih 10 minuta držali su prednost 24:16. Do poluvremena mlada momčad Mladosti je povećala svoju prednost na 47:30.

U nastavku nije bilo nikakvih promjena, Mladost je nastavila u tempu kojeg je držala u prvom dijelu. Do kraja utakmice gradili su svoje vodstvo do konačnih 104:68.

Najbolji igrač u redovima Mladosti je bio Renato Serdarušić koji je odigrao maestralnu utakmicu s 26 poena, 14 skokova i 3 blokade. Marko Ljubičić je imao 16 poena i 7 skokova. Za Zagreb Pavao Turić je imao 17 poena i 5 skokova.

EDIN HADŽIĆ, TRENER ZAGREBA:

“Nismo očekivali tako težak poraz, bili smo slabiji u odnosu na srijedu, dok je Mladost bila pojačana za dva premijer ligaška igrača. U prvoj četvrtini Jelenek se ozlijedio što nam je poremetilo rotaciju. Idemo dalje, tek je drugo kolo.

ANĐELKO MATOV, TRENER MLADOSTI:

“Čestitam svojim igračima na pristupu, onda na pobjedi. Vrlo je bitno imati dobar pristup na utakmicama, danas je bio jedan vrhunski pristup. Bili smo nabrijani, ostao nam je žal za porazom u Kupu i željeli smo se izvući s pobjedom danas. Ovoj ekipi puno znači Ogrizović i Serdarušić, oni daju našim mladim igračima jednu razinu sigurnosti.”


KVARNER 2010 – HERMES ANALITICA  82:59 (23:19, 13:15, 26:9, 20:16)

Košarkaši Kvarnera 2010 u 2. kolu Prve muške lige pobijedili su Hermes Analiticu rezultatom 82:59.
Kvarner 2010 je od samog početka vodio da bi sredinom druge četvrtine imao 10 poena razlike. Ipak, Hermes uspijeva do kraja prvog poluvremena smanjiti te se na poluvrijeme odlazi s minimalnim vodstvom domaćina.


U drugom poluvremenu Kvarner 2010 diže intenzitet igre i postupno gradi razliku do najviših 26 poena. Na kraju je završilo 82:59.
Kod Kvarnera 2010 su se istaknuli  iskusni Siniša Štemberger i Elham Jashari, a kod Hermes Analitice Ante Smolić.


SONIK PUNTAMIKA  – OMIŠ ČAGALJ 62:82 (21:23, 11:11, 18:26, 12:22)

KK Omiš Čagalj je slavio protiv Sonik Puntamike u gostima rezultatom 62:82 u utakmici u kojoj je gostujuća momčad imala sjajnu treću četvrtinu nakon koje su se odvojili na nedostižnu prednost koja je na kraju rasla do + 20.

Kod Sonik-Puntamike David Pavin je ubacio 22 poena, dok se kod pobjednika istaknuo  Željko Jović sa 18 poena.


RIBOLA KAŠTELA – VRIJEDNOSNICE OSIJEK (80:83, 16:23, 14:15, 28:23)

Košarkaši Ribole Kaštela nisu uspjeli na svom terenu svladati prvog favorita Prve lige. Osječke Vrijednosnice slavile su na Sokolani rezultatom 83-80 nakon borbene i uzbudljive utakmice koja je potvrdila da prvoligaška košarka kvalitetom nije daleko od premijerligaške.

Nakon početnog vodstva domaćina od 5-2, gosti preuzimaju kontrolu igre i rezultata, a sjajnim postotkom šuta za tri poena u prvom poluvremenu (8/13) na veliki odmor odnose zalihu od sedam poena (38-45).

Nastavak donosi i najveću gostujuću prednost od 16 koševa viška (42-58), ali igrači Damira Rančića ipak uspijevaju pronaći način kako utakmicu ponovno vratiti u ‘nemirne vode’. Bilo je dvije minute do kraja kada je Josip Vidović smanjio na 71-74, nešto kasnije Roko Galić tricom postavlja 74-77, a Ante Perkušić 23 sekunde prije zadnjeg zvuka sirene pogađa za još uvijek obećavajućih 76-79.

Međutim, dalje od tih ‘minus 3’ ‘Ribola’ ipak nije mogla, a s tom razlikom su Osječani na kraju i proslavili vrijednu pobjedu (80-83).

Prvi strijelac utakmice bio je iskusni Mateo Kedžo sa 28 koševa, Ante Perkušić je za poraženu momčad dodao 19, a Josip Vidović i Mario Krešić po 10 poena.

Najefikasniji član pobjedničkog sastava bio je precizni Tihomir Vranješ koji je do 24 poena stigao uz šut iz igre 7/11, od čega za tri poena 5/7. Dvoznamenkasti su bili još i Amerikanac Bradford (16p-7a), kapetan Veljko Budimir (11p-6s) i Marko Bošnjak (11p-7s).

Sljedeći susret ‘Ribola Kaštela’ igra u gostima kod ‘Hermes Analitice’, dok će ‘Vrijednosnice’ ugostiti ‘Sonik Puntamiku’.

 

SRĐAN HELBICH, TRENER VRIJEDNOSNICA:

”Čestitam svojim momcima na zasluženoj pobjedi, kao i ekipi ‘Ribole Kaštela’ na dobroj partiji. Mi smo imali problema jer nam se dan prije utakmice ozlijedio drugi playmaker pa smo gotovo cijelu utakmicu morali igrati sa jednim organizatorom igre. S obzirom da se radi o Amerikancu Bradfordu, drugog stranca praktički nismo mogli ni koristiti, jer dvojica stranaca po pravilu ne smiju biti skupa na terenu. To nas je sve skupa malo poremetilo, ali prvo poluvrijeme, dok smo se držali onog što smo se dogovorili, bilo je dosta dobro. U drugom poluvremenu smo zbog nemogućnosti u rotaciji jednostavno pali, dozvolili protivniku da se vrati u utakmicu, ali je za nas na kraju ipak završilo rezultatski uspješno.”

DAMIR RANČIĆ, TRENER RIBOLE KAŠTELA:

”Prije svega čestitam Osječanima na zasluženoj pobjedi. Mi smo u utakmicu ušli malo mekano, nismo bili dovoljno agresivni pa su nam gosti stvarali dosta problema iz igre ‘dva na dva’. Stalno smo kasnili u rotaciji što ih je uspjelo razigrati pa su nam u prvom poluvremenu ubacili 8 trica iz 13 pokušaja. Najgore od svega, ti šutevi su bili iz jako komotnih pozicija. U drugom dijelu smo korigirali obranu, podigli i agresivnost i to nam je u nekoliko navrata donijelo smanjenje zaostatka. Ipak, svaki put kad je trebalo utakmicu prelomiti na našu stranu, radili bi neke individualne greške što je vjerojatno bio i plod trošenja igrača u stizanju rezultata. Bili smo jednu-dvije lopte daleko od potpunog preokreta nakon minusa od 16 poena, pa na kraju imamo za čim žaliti, pogotovo što smo igrali protiv prvog favorita lige. Mislim da smo ukupno odigrali solidnu utakmicu, ima tu prostora za napredak, a da bi dalje rasli iz utakmice u utakmicu najbitnije je da svi ostanemo zdravi.”