Hrvatska
Osječanima porastao burzovni indeks nakon pobjede nad mladim Šibenčanima

Osječanima porastao burzovni indeks nakon pobjede nad mladim Šibenčanima

Autor: Saša Ćirić

Utakmica visokog tempa na sto poena, kad bi ih bilo barem više!

U pretposljednjem susretu 14. kola HT Premijer lige Vrijednosnice Osijek svladale su GKK Šibenik rezultatom 104-95.

Prije nešto više od tri mjeseca ove dvije momčadi su u susretu 3. kola HT Premijer lige na Baldekinu vodili veliku bitku praktički od početka do kraja utakmice. Glavni igrač Osječana u toj utakmici, Jakov Mustapić, već poodavno ne stanuje u gradu na Dravi, a Brokeri su u međuvremenu morali nadoknaditi i gubitak Ozrena Pavlovića, koji je otišao u "košarkašku Meku", Češku.

Šibenčani su na ovo gostovanje utrpali u autobus Pavu Paića u zadnji trenutak, priručno krpajući njegovu ozljedu skočnog zgloba koju vuče već tjednima.

Otvaranje utakmice je proteklo u odmjeravanju snaga, pri čemu niti jedna momčad nije bila u stanju odvojiti se na tri posjeda prednosti. Mladi Slovak Mario Ihring koncem prvog perioda u dva navrata donosi Vrijednosnicama prednost od pet poena (23-18, 25-20), a Tonko Vuko na drugoj strani s linije slobodnih bacanja postavlja rezultat 25-22, s kojim se otišlo na prvi odmor.

Šibenčani u drugu četvrtinu ulaze odlučnije i preko rekonvalescenta Paića dolaze do poravnanja, a uz pomoć kapetana Domagoja Bašića i do nove prednosti (30-32). Što se zdravstvenog biltena gostiju tiče, valja istaknuti činjenicu da je Nik Slavica na utakmicu u Osijek došao napola oporavljen od teške viroze, pa nije kao Paić putovao klupskim autobusom, već je došao u posljednji trenutak automobilom u Osijek. Iscrpljeni Slavica je startao s klupe, a sredinom druge četvrtine je ubacio za +4 gostiju (32-36). Ipak, bekovska linija domaće momčadi se budi u završnici prvog poluvremena, pa serijom 15-6 odlaze s pet poena prednosti na veliki odmor (47-42). Osobito je atraktivan bio ubačaj Ihringa s istekom vremena, ostao je u missmatchu s Vukom na trici i brzim driblingom ušao u reket i bacio loptu visoko u zrak, koja je u silaznoj putanji liznula tablu i ušla u koš.

Drugo poluvrijeme je počelo slično kako je prvo završilo, snažnim pritiskom domaćina i nedovoljnom agresivnošću gostiju. Posljedica takve igre je dotad najviših +11 za Osječane (63-52), pa je Miro Jurić bio prisiljen minutom odmora presjeći negativnu seriju svoje momčadi. Postavio je zonsku obranu, koja je neutralizirala Ihringove prodore, kao i ofanzivne skokove Ante Gospića i Abdul Malik Abua. Vanjska linija Narančastih (u ovom slučaju Crnih) je aktivnim radom ruku i dobrim postavljanjem rezala napade domaćih već na osam metara, a iz brzih kontranapada je bio neumoljiv Crnogorac Nikola Korać. Tricom Ivana Milekovića na 2:49 prije kraja trećeg perioda Šibenčani se vraćaju na samo tri poena zaostatka (67-64), ali Ihring opet dolazi do daha i stabilizira svoju momčad uoči same završnice. Trica Vuke u posljednjem napadu četvrtine ostavlja goste u igri u posljednjih deset minuta (75-71).

Već u prvom napadu četvrte četvrtine Toni Nakić pogađa dalekometnu tricu za minimalan zaostatak svoje momčadi. S druge strane se razigrao Gospić, koji svaku naznaku preokreta anulira dobrom napadačkom akcijom. Međutim, dvjema uzastopnim tricama kapetana Bašića dolaze u vodstvo (82-83) po prvi put nakon davne druge četvrtine. Jurić vraća Slavicu u igru, na što potonji odgovara s dva nježna dodira blizu obruča i dovodi goste u vodstvo od pet poena razlike (82-87). Domaći strateg Domagoj Kujundžić vidi da je manje od sedam minuta do kraja vrag odnio šalu, pa zove minutu odmora. Na njoj smiruje svoje momke, ponajprije Bruna Perića i Ihringa, koji nije izlazio iz igre niti sekunde. Sjajni Slovak ubacuje u brzinu više i predvodi svoju momčad u seriji 18-2, kojom su Brokeri od pet poena zaostatka došli na deset plusa (100-90) sedamdesetak sekundi prije kraja utakmice. Šibenčani su pokušali smanjiti zaostatak i eventualno zaprijetiti u samoj završnici, no nije bilo više snage za to.

U domaćim redovima je zvijezda dana bio Ihring (28 poena, 10 asistencija), a od velike pomoći bili su mu Gospić (24 poena, 5 skokova, 5 asistencija) i sjajni Abu (15 poena, 17 skokova, 5 asistencija). Goste su s po 18 poena predvodili Paić (5 skokova) i Bašić (4 asistencije, trice 4-5), a standardno dobru partiju pružio je i Ivan Mileković (16 poena, 4 asistencije).

Niti jedna od ove dvije momčadi nije izborila nastup na završnom turniru Kupa Krešimira Ćosića, pa će naredna tri tjedna moći iskoristiti za dodatno uigravanje i saniranje ozljeda uoči finalnog dijela sezone. Početkom ožujka Osječani odlaze u goste Boscu, a Šibenčani na svom terenu dočekuju Split.

Rezultati by SofaScore