Time-out
Osnivač KK Solin Marin Vukšić se prisjetio prvih dana kluba i pobjede protiv Šibenika

Osnivač KK Solin Marin Vukšić se prisjetio prvih dana kluba i pobjede protiv Šibenika

Autor: KK Solin Photo: KK Solin

Posjet uz poklone

Ususret ligaškoj utakmici u Šibeniku protiv OKK Dražen Petrović prisjetili smo se priča osnivača KK Solin Marina Vukšića (rođ. 1940) , koji je davne 1969. godine udario kamen temeljac današnjeg ondašnje i ondašnje pobjede protiv jakih Šibenčana.

Dogovorili smo spontani posjet uz prigodne poklone koje su uručili tajnik kluba Mirko Podrug i voditelj škole košarke Hrvoje Oršulić kod amfiteatra u staroj Saloni.

Upitali smo šjor Marina kako je to izgledalo onda, a on odgovara sve u detalje kao da je bilo jučer:

"Te davne 1969. godine kad je ovaj sport u ovim krajevima bio još u povojima, skupina momaka je počela igrati košarku u Svetom Kaju, uglavnom na otvorenom dok se nije izgradila mala dvorana uz osnovnu školu „Vjekoslav Parać“.

Došao sam na ideju da bih mogao osnovati klub što se ubrzo i dogodilo. Klub se zvao KK Salona sve do 1973. kad je preimenovan u KK Solin kako se zove i danas.

Iz te prve sezone uz sad već legendarne nogometne dresove iz 'Petronafte' i brojeve napisane kredom posebno mi se urezala pobjeda protiv Šibenika. Tamo smo išli sa malo igrača, a dvojica su dobili po 5 osobnih pa sam i ja kao trener morao ući u igru. Na kraju smo pobijedili 51:50 što je bio poseban uspjeh za ondašnji mali klub kao što je Solin.

Kako nismo imali svoju dvoranu za odigravanje utakmica, KK Jugoplastika bi nam ustupila termine kada bi igrali doma tako da smo stalno praktički igrali u gostima sve do 1973. godine kad smo dobili svoju dvoranu. Ostalo je povijest..." – prisjeća se Marino, koji raspoložen i veseo nije skidao osmjeh sa lica.


 „Iznimno nam je drago što smo mu uljepšali dan sa ovom malom gestom. Bio je užitak slušati našeg šjor Marina koji se ugodno iznenadio našim posjetom, kako sretan i pun ponosa priča o tim davnim vremenima. Do nekog novog susreta!“