Europa i Svijet
Osnovana udruga euroligaških sudaca, Hrvat izabran na odgovornu poziciju

Osnovana udruga euroligaških sudaca, Hrvat izabran na odgovornu poziciju

Autor: Saša Ćirić

Na čelu udruge je jedan Slovenac.

Dok iščekujemo početak nove košarkaške sezone, jedni od glavnih aktera u toj priči ne sjede prekriženih ruku. Ranije ovog tjedna je u Ljubljani održano više sastanaka euroligaških sudaca, a tom prilikom je osnovana i nezavisna udruga radnog naziva u slobodnom prijevodu - Udruga euroligaških košarkaških sudaca, iliti The Union of Euroleague Basketball Officials (UEBO). Povijesni skup je bio općeprihvaćen od strane svih sudionika, a tom prilikom je izabrano i vodstvo.

Prvi predsjednik udruge tako je postao Slovenac Sašo Pukl, dok su mu zamjenici Talijan Luigi Lamonica i Španjolac Daniel Hierrezuelo. Grčki arbitar Christos Christodoulu će obnašati funkciju blagajnika, dok će tajnik biti naš Sreten Radović. Stvoreno je i upravljačko tijelo u četveročlanom sastavu: Ilija Belošević (Srbija), Olegs Latisevs (Latvija), Robert Lottermoser (Njemačka) i Boris Rizjuk (Ukrajina).

Prvi predsjednik udruge Pukl je svjestan odgovornosti:

- "Ovo je važan i povijesan korak za vrhunske europske košarkaške suce. Siguran sam da ćemo ovako udruženi biti u stanju napraviti određene korake naprijed što se tiče samog suđenja, ali ćemo i neposredno raditi na daljnjem rastu euroligaške košarke u cilju dosezanja novih vrhova."

UEBO je registriran u Španjolskoj i služit će prvenstveno kao ispomoć, predstavništvo i čimbenik ujedinjenja euroligaških sudaca u postizanju njihovih ciljeva, kako na košarkaškom terenu, tako i van njega. Udruga broji 67 članova iz 23 različite zemlje, uključujući i šest sudaca koji od ove sezone po prvi put stupaju na euroligaške parkete.