Hrvatska
Osnovne smjernice planiranja i programiranja fizičke pripreme i treninga u prijelaznom periodu

Osnovne smjernice planiranja i programiranja fizičke pripreme i treninga u prijelaznom periodu

Webinar: Jure Šango - kondicijski trener.

U jubilarnom, desetom izdanju HKS webinara imate priliku pogledati predavanje prof. Jure Šanga, kondicijskog trenera koji je u nekoliko ciklusa radio s muškom seniorskom reprezentacijom Hrvatske, a bio je uključen i u rad reprezentacije BiH, KK Zadra i KK Borik Puntamike (danas Sonik Puntamika) te je i individualni trener niza vrhunskih košarkaša.

U predavanju pod naslovom: “Fizička priprema košarkaša – osnovne smjernice planiranja i programiranja fizičke pripreme i treninga u prijelaznom periodu” dane su smjernice za provedbu trenažnog perioda u kojem se nalazimo s posebnim naglaskom na razvoj cjelokupnog potencijala mladih košarkaša.

Potrebno je uzeti u obzir da današnja mlada osoba participira u znatno manje neformalnog treninga od primjerice vršnjaka prije 40 ili 50 godina. Pod neformalnim treningom mislim na vrijeme provedeno u igri s društvom, na basketima, nogometu, raznoraznim igrama koje utječu na višestrano bazični status. Ovo je vrlo bitno sagledati i osmisliti kompenzacije. Ponajprije kompenzacije u vidu trajanja trenažnog procesa, a zatim i zaokret u promišljanju koncepta treninga”, kazao je prof. Šango.

Samo predavanje je razdijeljeno u nekoliko segmenata:

  • 1) Planiranje i programiranje treninga i izazovi suvremenog načina života mladih sportaša
  • 2) Testiranje košarkaša
  • 3) Zagrijavanje
  • 4) Snaga
  • 5) Agilnost
  • 6) Izdržljivost

Iznimno ovaj put predavanje niste mogli pratiti uživo, no pred Vama je izuzetno kvalitetan, dobro promišljen i osmišljen video uradak.