Europa i Svijet
Ostaje li Hrvoje Perić u Veneciji?

Ostaje li Hrvoje Perić u Veneciji?

Autor: Paulo Sarić

Želja kluba je zadržati cjelokupni postojeći kadar.

Nakon trijumfalnog završetka prošle sezone u kojoj je nakon 74 godine podignula pehar prvaka Italije, Umana Reyer Venezia dala se u sastavljanje igračkog mozaika za narednu sezonu. Prvi je svoj ostanak u gradu Sv. Marka potvrdio MarQuez Haynes, da bi nakon njega to isto učinio i Michael Bramos. Želja uprave je bila zadržati šampionsku momčad na okupu, a prvi udarac ambicijama su doživjeli prije dva tjedna kada je izvrsni Argentinac Ariel Filloy prešao u Avellino, a po svemu sudeći ostat će i bez najkorisnijeg igrača finala doigravanja Melvina Ejima koji bi karijeru trebao nastaviti izvan Italije. Fokus se potom prebacio na Julyana Stonea s kojim su dugo pregovarali, da bi Amerikanac danas konačno produžio vjernost klubu sa sjevera Italije. Igrač s trogodišnjim NBA iskustvom posebno se istaknuo u trećoj utakmici finala doigravanja u kojoj je predvodio svoju momčad do velike pobjede na gostovanju u Tridentu.

Stone je potpisao ugovor na dvije godine te će u Veneciji ostati do sredine 2019.

- Zadovoljni smo što smo se dogovorili s vrlo dobrim igračem koji čini suigrače boljima. No, iznad svega s izvrsnim čovjekom koji je pokazao veliku razinu privrženosti našem klubu i navijačima. Prošle je sezone dao ključni doprinos, zajedno s ostatkom momčadi, izgradnji nečega velikog i značajnog za čitav grad – kazao je predsjednik Umana Reyer Venezije za službene stranice kluba.

Osim njih u momčadi za narednu sezonu potvrđen je i Talijan Stefano Tonut.

Ponajbolji igrač kluba iz Venecije u je prošloj sezoni bio Dubrovčanin Hrvoje Perić koji je na koncu izabran i u najbolju petorku talijanske lige po izboru portala Eurobasket. Upravo je novi ugovor s Hrvatom postavljen kao jedan od ključnih ciljeva za momčad sa sjevera Italije. Premda talijanski mediji očekuju da će do dogovora doći, on još uvijek nije prezentiran javnosti. Hrvatski se reprezentativac ne nalazi na popisu igrača koji imaju ugovor za iduću sezonu na službenim stranicama Umana Reyer Venezije. Ukoliko ostane, Periću bi to bila peta uzastopna sezona u dresu kluba iz Veneta.

foto: Screenshot

U međuvremenu je Venezia dovela i prvo pojačanje uoči nove sezone. Dres aktualnih šampiona sljedećih će nekoliko godina nositi Paul Biligha. Talijanski centar kamerunskog podrijetla rođen u Perugiji prije 27 godina karijeru je započeo u nižim ligama, a u Lega A je prvi put došao 2012. godine. Većinom je služio kao opcija s klupe u ograničenoj minutaži prije nego je prošle sezone zasjao u Cremoni. Izvrsna sezona u kojoj je prosječno zabijao gotovo 11 poena, uz pet skokova i izvrsne postotke šuta donijela mu je ugovor s novim prvakom Italije.

Biligha je prije sedam godina nastupio za U-20 reprezentaciju Italije na Europskom prvenstvu koje održano u Hrvatskoj, a u Zadru je tijekom osam utakmica prosječno bilježio 5.9 poena, 5.4 skoka i jednu blokadu po susretu.