Hrvatska
Otvaranje utakmice iz snova poguralo Cibose u finale Krešinog Kupa, Zadar se nije uspio vratiti

Otvaranje utakmice iz snova poguralo Cibose u finale Krešinog Kupa, Zadar se nije uspio vratiti

Autor: Saša Ćirić Photo: HKS - Foto Kurti

Polufinale.

Cibona je svladala Zadar u prvoj polufinalnoj utakmici Kupa Krešimira Ćosića rezultatom 77-72.

Reći da su Cibosi bolje otvorili utakmicu bio bi teški eufemizam, jer kako drugačije nazvati nevjerojatnih 16-2 u osmoj minuti igre. Zagrepčani su momčadskom igrom izgradili značajnu prednost, pogađali su svi igrači početne postave. Zadar nije nikako mogao pronaći pravi ritam u napadu, u nekim trenucima se činilo kao da branitelju titule treba malo čudo da probije snažnu obranu Cibone. Takvo čudo se ukazalo tricom Justina Cartera, koji je iz gotovo bezizlazne situacije inicirao mini-seriju Zadrana 11-3 za kudikamo prihvatljiviji zaostatak od šest poena (19-13). Ipak, na prvi odmor se odlazi s rezultatom 22-13, u posljednjim sekundama uvodnog perioda Argentinac Jose Vildoza pogađa s više od osam metara. 

Druga četvrtina je ponudila nastavak povratka Zadra, koji je živio na vrhunskom vanjskom šutu. Cibosi su, pak, najviše problema svom protivniku stvarali prodorima iz pick igre. U takvoj dinamici utakmice Zadar je bolje plivao, pa je nakon treće trice Antonija Jordana rezultat došao na samo jedan posjed razlike u korist Cibone (34-31). No, završnica druge četvrtine u potpunosti pripada Zagrepčanima, koji su na krilima sjajnih reakcija pod oba koša Danka Brankovića te svestrane partije X-faktora Tonija Nakića u nešto više od tri minute vratili prednost na dvoznamenkastu cifru (46-35).

Treću četvrtinu bolje otvaraju Zadrani, pokrenuti inspiriranim kapetanom Dominikom Mavrom. Nakon otprilike tri minute igre dolaze na sedam poena zaostatka (48-41), nakon čega je Pavle Marčinković u jednoj obrambenoj sekvenci nezgodno pao na leđa. Zamijenio ga je Domagoj Vuković, čijim zakucavanjem Zadar dolazi na dva posjeda zaostatka trenucima kasnije (50-45). Trener Cibone Gašper Okorn poziva minutu odmora i traži od svojih igrača da prestanu igrati u ritmu koji odgovara protivniku. Mladi Vukovi ga slušaju i u četrdesetak sekundi razmaka ubacuju dvije trice (Reuvers, Gegić). Minutu odmora traži i povratnik na klupu Zadra Vladimir Anzulović, nakon čega se Zadrani malo smiruju i konsolidiraju. Mavra preuzima uzde igre i kvalitetnim proigravanjima dovodi suigrače u pozicije u kojima se najugodnije osjećaju, ponajprije Trevor Thompson. Svega nekoliko minuta nakon teškog pada u igru se vraća Marčinković i u prvom pravom kontaktu s loptom ubacuje važnu tricu za još jedan povratak na dva posjeda (61-55), što je rezultat s kojim se ušlo u posljednju dionicu.

Igra mačke i miša se nastavila i u četvrtoj četvrtini. Utakmica se počela prelamati u posljednje četiri minute. Carter je počeo nizati greške u dodavanjima, a Thompson je morao izaći iz igre zbog pet prekršaja. Cibona je s nekoliko kontri održavala razliku i pametno koristila sat u svoju korist. Zadar je do prilike za povratak došao pedesetak sekundi prije kraja pri rezultatu 75-70, kad je Carter ukrao jednu loptu Zagrepčanima prilikom ubacivanja, ali Jordanova trica nije ušla. U završnici je Vildoza iskoristio oba slobodna bacanja tako trasirao svojoj momčadi put u finale.

Najefikasniji u redovima Cibone bili su Gegić (13, 5 skokova), Drežnjak (12), Vildoza i Nakić (oba po 11), dok su kod Zadra prednjačili Jordano (16), Thompson (14, 11 skokova) i Mavra (13, 9 asistencija).