Hrvatska
„Ova ekipa trenutno nema pobjednički mentalitet“

„Ova ekipa trenutno nema pobjednički mentalitet“

Autor: Paulo Sarić

Stari problemi nastavljaju mučiti Žutu podmornicu.

Nakon vrijedne pobjede nad KK Jazine Arbanasi i svog petog trijumfa u HT Premijer ligi trener Zaboka Ivan Perinčić je zadovoljan izišao pred novinare.

- Bila je ovo izuzetno teška utakmica, stoga čestitam svojim igračima na pobjedi. Imali smo puno problema na zonsku obranu, a vidljiv je bio i izostanak Svena Smailagića koji nas je napustio prije dva tjedna. Pokušavamo se drugačije posložiti, no to ne ide preko noći. Jazine su nas dugo držale u šahu. Nije lako ni igrati u ovakvim uvjetima, pošto je stvarno bilo hladno. Imali smo problema i u pripremi susreta jer nam je prvi razigravač na sinoćnjem treningu dobio udarac i nije ni trebao igrati večeras, no stisnuo je zube i pomogao nam 20-ak minuta. U drugome je dijelu Kalpić, koji i nije razigravač, sjajno odigrao, a i cijela je momčad podigla razinu svoje igre te smo na kraju došli do vrijedne pobjede. Čestitam i ekipi Jazina na izvrsnoj partiji te im želim da što prije dođu do prve pobjede i sačuvaju prvoligaški status – kazao je Ivan Perinčić nakon pobjede u Zadru.

FOTO: Basketball.hr

Domaći je strateg, s druge strane, bio razočaran propuštenom prilikom. Jazine su dobro odigrale tri četvrtine, točnije 28 minuta, a onda je došlo do pada u igri koji je kulminirao isključujućim osobnim pogreškama Marina Zrnića i Jurice Dražovića nakon čega su Zadrani ostali bez unutarnje igre te je susret praktički bio riješen.

- Nadali smo se da će ovo biti ta utakmica u kojoj ćemo doći do prve pobjede, no nažalost nije do toga došlo. Ja sam trener koji vjeruje u rad i smatram da je utakmica produkt dobrog treninga, a znate i sami kakve probleme tu imamo. Veliki nam je problem ozljeda Josipa Gulama čime smo izgubili još jednog igrača u rotaciji, a vidjeli ste i sami da Franko Kaštropil nije nastupio. Nismo ga uspjeli registrirati jer nije dobio izlazno pismo iz Francuske – započeo je svoje obraćanje novinarima trener Jazina Luka Bujas koji je otkrio nove probleme koji muče njegovu momčad - dva su nam igrača, Butorac i Sarajlija, igrali po 40 minuta, s time da je Butorac igrao s rupturom gluteusa i ovom mu prilikom zahvaljujem što je izdržao i dao sve od sebe. Već nam se dugu utakmicu događa da loše pucamo slobodna bacanja što nije prihvatljivo. Večeras smo ih pucali 9-22. Izgubili smo utakmici s 14 razlike, a promašili smo 13 bacanja. Uz to, u oči bode i podatak o 20 izgubljenih lopti. No, čak smo i s takvom igrom imali svoju šansu.

Jazine su neproporcionalno velik dio utakmice igrale zonsku obranu, a razlog tome proizlazi iz brojnih problema s kojima se Žuta podmornica susreće ove sezone.

- Danas smo dosta igrali zonu premda ja nisam ljubitelj zonskih obrana, no morao sam na takav način postaviti igru ne bih li pokušao odmoriti igrače u jakom tempu utakmice. Čestitam i ekipi Zaboka koja je dobro posložena i dobro vođena, što govore i rezultati koje imaju. Nadam se da ćemo kroz ovaj tjedan uspjeti riješiti papirologiju s Kaštropilom i da će nam biti na raspolaganju u idućem kolu. Moramo učiniti sve ne bismo li u utakmici s Kaštelom došli do pobjede kako bismo u drugom dijelu dali sve od sebe i uz pojačanja pokušali ostati u ligi. Kao što sam rekao igračima u svlačionici, nemam im što prigovoriti. Dali su sve od sebe, no mi nemamo unutarnju igru, nemamo igrače na visokim pozicijama koji zahtijevaju udvajanja i ne možemo na taj način ostvariti prednost i doći do ekstra pasa. Imali smo samo deset igrača u zapisniku, od čega je Gulam bio u trenirci i uopće nije konkurirao za utakmicu.  A s devet je igrača teško igrati.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Novinare je zanimala situacija s Frankom Kaštropilom koji bi svojim prisustvom pod obručima riješio dobar dio gorućih problema zadarske momčadi.

- Nerijetko zna biti problema s izlaznim pismom kada igrači igraju u drugim državama. Nekad se takve stvari riješe jednim pozivom u pola sata, a nekada proces traje puno duže. Mi smo pokušali puno toga, okrenuli smo ne znam koliko brojeva ne bismo li ubrzali proceduru. Toplo se nadam da će to biti riješeno kroz naredni tjedan. Mislim da bi bila drugačija  situacija da nam je Franko bio na raspolaganju. Vjerojatno ne bi mogao igrati punu minutažu, ali bi nam u 15-ak minuta pomogao da neke stvari iskontroliramo – smatra Luka Bujas.

Problem domaćeg sastava je i slabiji ulazak u sezonu.

- Ova ekipa trenutno nema pobjednički mentalitet, a ne možeš imati pobjednički mentalitet ako imaš 0-9 u ligi. Često se dogodi da je jedna pobjeda dovoljna da se puno toga prelomi i da krene na bolje. Isto tako ako ne dobivaš, događa se da ne možeš ništa pogoditi, ne možeš ništa obraniti itd. Vidjeli ste i sami. U takvim situacijama igrači ponekad sami sebi uđu u glavu – zaključio je domaći strateg pred kojim je težak zadatak da sačuva Jazine u prvoj ligi.

Puno će toga pokazati sljedeće utakmice. Jazine u subotu gostuju kod Škrljeva, da bi dva dana prije Božića ugostili Ribolu Kaštela u susretu koji bi mogao usmjeriti daljnji tijek sezone.