Europa i Svijet
Hrvatska
Ovog ljeta nema europskih prvenstava za mlađe kategorije, ali...

Ovog ljeta nema europskih prvenstava za mlađe kategorije, ali...

Prilagodba pandemijskim uvjetima.

Na zasjedanju Upravnog odbora FIBA Europe donesena je odluka o načinu održavanja natjecanja za mlađe reprezentativne kategorije. Kako se i očekivalo, Europskih prvenstava na kakve smo navikli ovog ljeta neće biti, no natjecanja u obliku turnira će ipak biti.

S obzirom na to da je većina nacionalnih saveza izrazila želju da se mlađe kategorije ipak natječu i uzimajući u obzir činjenicu da organizacija velikog broja turnira od 16 ili više ekipa nije izvediva u trenutačnoj situaciji vezanoj uz COVID-19 pandemiju, FIBA-in je Upravni odbor odobrio organizaciju manjih turnira (FIBA Youth European Challengers 2021) koji će se igrati u razdoblju ranije predviđenom za prvenstva pojedinih kategorija.

Turniri će se igrati prema sljedećim načelima:

  • Sudjelovanje nije obavezno te neće biti ni promocija u više, niti ispadanja u niže divizije
  • 18 najbolje rangiranih reprezentacija (16 iz svake divizije A, plus dvije dodatne ekipe prema poretku iz 2019. godine u odgovarajućoj kategoriji) će igrati tri turnira s po šest ekipa;
  • Sve ostale prijavljene reprezentacije rangirane 19. i niže, također igraju turnire s najviše 6 ekipa;
  • Svi turniri igraju se u formatu “svatko sa svakim”, u skupinama koje će biti stvorene  tzv. “zmija” stilom alokacije ekipa, uzimajući u obzir i domaćinstva turnira.

*Općeniti primjer svrstavanja ekipa u skupine u “zmija” stilu, u kojem brojke predstavljaju rang određene ekipe.

Skupina A
Skupina B
Skupina C
1
2
3
6
5
4
7
8
9
12
11
10

Naravno, bilo je potrebno prilagoditi i način kvalifikacija na U17 Svjetska prvenstva. S FIBA U16 muškog i ženskog European Challengera kvalificirat će se po pet ekipa za svako od svjetskih prvenstava. Španjolska kao domaćin muškog U17 Svjetskog prvenstva i Mađarska kao domaćin U17 SP za žene su automatski kvalificirane pa će se s turnira u kojima će participirati domaćini U17 SP-a kvalificirati po samo još jedna ekipa, dok će se s preostala dva turnira kvalificirati po dvije reprezentacije.