Hrvatska
Ozljeda Božića i rutinska pobjeda Zadra

Ozljeda Božića i rutinska pobjeda Zadra

Autor: Paulo Sarić

Domaćine je zabrinula ozljeda mladog Bjelovarčanina Luke Božića koji je prosjedio posljednje 34 minute.

Zadar je na domaćem terenu pred četiristotinjak gledatelja u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja prvenstva Hrvatske bez većih problema svladao Zabok rezultatom 98-76 i poveo 1-0 u seriji na dvije dobivene utakmice. Dalmatinci su od početka pokazali da su kvalitetnija momčad, no gosti su se „pokazivali“ sve do početka posljednje četvrtine nakon čega su morali potpisati kapitulaciju.

Iako su domaćini poveli tricom raspoloženog Stevena Graya, Zabočani su dobro otvorili utakmicu. Nametnuli su agresivnu obranu i zahvaljujući kombinaciji zone i obrane čovjek na čovjeka ispunili svoj prvi cilj – nisu dozvolili Naglićevim momcima da se rano odvoje. U jednom su trenutku, na ulasku u sedmu minutu, čak i poveli (15-17), no ubrzo je do izražaja došla kvaliteta i veća širina domaćina pod obručima.

U trenucima dok na parketu nije bilo Antonia Vlaića razigrao se Kristijan Krajina koji je za nešto više od četiri minute ubacio osam poena i držao svoju momčad na dva posjeda prednosti, da bi igrači u bijelim dresovima serijom 8-0 početkom druge dionice otišli na dvoznamenkastu razliku (33-21). Imao je Zadar i plus 14 koji napad kasnije, no igrači Ivana Perinčića nakratko su odgovorili serijom 2-9 i polaganjem Petra Marića prepolovili zaostatak dvije i pol minute prije poluvremena. Do isteka 20. minute gledali smo igru koš na koš, pa se na veliki odmor otišlo sa sedam poena viška za domaćine (45-38). Činilo se u tim trenucima da smo daleko od riješene utakmice.


FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, igrači Aramisa Naglića treću su četvrtinu otvorili serijom 11-0 kojom su već u 23. minuti otišli na velikih 18 koševa prednosti (58-40) i bez previše drame usmjerili vodu na svoj mlin. Tamo gdje je stao Krajina nastavio je Ive Ivanov koji je nemilosrdno punio protivnički koš, pa gostima nije previše pomogla ni zonska obrana koju su nakratko pokazali. Prišli su, doduše, Zabočani nakratko na jednoznamenkasti zaostatak, no njihov je nalet dvjema tricama odbio Mislav Brzoja te se u posljednjih deset minuta ušlo s podijeljenim kartama.

Nakon što je Domagoj Vuković zakucao za 86-65, a Steven Gray tricom dodatno podebljao prednost bilo je jasno da će se gosti teško vratiti u susret. Zadrani su odigrali mudro, bez previše muke održavali razliku i na koncu mirno slavili pritom u posljednjim minutama odmorivši glavne snage za subotnji uzvrat.

Domaćine je do 24. uzastopne pobjede u domaćem prvenstvu vodio centarski dvojac Ivanov-Krajina od kojih je prvi ubacio 21 a drugi 20 poena, čemu je potonji dodao sedam skokova (pet napadačkih), dok je najefikasniji u redovima poraženog sastava bio Antonio Vlaić sa 17 koševa.

Druga utakmica četvrtfinala doigravanja igra se u subotu u Zaboku, s početkom u 17:05 sati.