Hrvatska
Ozljede, porazi, neizvjesnost oko prvog trenera... Može li Zadar u ravnopravnu borbu za naslov prvaka?

Ozljede, porazi, neizvjesnost oko prvog trenera... Može li Zadar u ravnopravnu borbu za naslov prvaka?

Autor: Branko Tabak Photo: Andrej Jančijev (KK Zadar)

Usponi i padovi

Košarkaški Zadra imali su prilično komotnu situaciju u završnici ABA lige u odnosu na prošlu sezonu. Osigurali su ostanak na vrijeme i zaradili dvije utakmice revijalnog karaktera, utakmice u kojima im nije visio mač iznad glave da ih moraju dobiti. Komfor je to kojeg je Zadar rijetko imao u posljednjem desetljeću

Istovremeno klub je odlično stajao u HT Premijer ligi i čvrsto držao startnu jedinicu. Uslijedili su porazi od Cibone u Zagrebu, Splita na Višnjiku i ovaj zadnji gostujući od Cedevite Junior koji su Zadrane kolo prije kraja natjecanja spustio na treće mjesto. Samo poraz Splita od Zaboka u zadnjem kolu, uz pobjedu Zadrana protiv Gorice na Višnjiku, može momčad Srđana Helbicha podignuti za stepenicu prema gore, piše tportal

Ostanu li Zadrani treći u eventualnom polufinalu i finalu doigravanja ne bi imali prednost domaćeg terena u mogućim odlučujućim utakmicama.

Uz sve to zaredala su se i ozljede. Domagoj Vuković je izvan stroja do kraja sezone, a protiv Cedevite Junior Helbich je ostao bez Pavla Marčinkovića i Justina Cartera.

Ozljeda zadarskog Amerikanca posebno je zabrinula navijače kluba. Doživio je težak pad na susretu s Vitaminima te je uz pomoć suigrača napustio igru u koju se više nije vraćao.

Srećom, nema lomova, tek akutna bol od prizemljenja tako da će Carter sigurno biti na raspolaganju treneru Helbichu u doigravanju, možda i u susretu posljednjeg kola Lige za prvaka protiv Gorice na Višnjiku.

Vladimir Anzulović - Foto: Šime Zelić/KK Zadar 

Neizvjesnost oko povratka prvog trenera momčadi Vladimira Anzulovića na klupu i dalje traje. Podsjetimo, nakon preboljenog Covida Anzulović se vratio i vodio momčad sredinom veljače na riječkoj završnici Kupa Krešimira Ćosića. Ispalo je da je to bio prerani povratak. Postcovid problemi i danas su razlog zbog kojih se Zula još nije u pogon i sve je izglednije kako će njegov pomoćnik Srđan Helbich izgurati ovu sezonu kao prvi trener do kraja.

Može li se aktualni prvak Hrvatske izvući iz svih ovih problema?

Kako ozljeda Cartera nije ozbiljnije prirode, ne bi bilo dobro Zadrane prerano otpisivati. Igrač je to koji može pokrenuti lavinu, ne samo na parketu. Kroz doigravanje Zadar dosta toga može korigirati i nadoknaditi, a uspiju li svojim igrama i rezultatima pokrenuti i navijače vrlo lako i otići do kraja. Unatoč činjenici da trenutno stvari ne stoje najbolje.

Standings provided by SofaScore LiveScore