Hrvatska
'Pala' je Bugarska, slijedi susret sa Srpkinjama, prvakinjama Europe

'Pala' je Bugarska, slijedi susret sa Srpkinjama, prvakinjama Europe

Autor: Hrvatski košarkaški savez Photo: fiba.basketball

Kvalifikacije za Euro

Ženska seniorska reprezentacija Hrvatske je u prvoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2023 u Botevgradu ostvarila uvjerljivu pobjedu protiv Bugarske 73-84.

Bugarke su nakon prve četvrtine stekle prednost od pet poena (27-22). Uslijedilo je odlično otvaranje druge dionice i serija 10-0 za ekspresno preuzimanje vodstva (27-32). Hrvatice su ‘potjerale’ Bugarke iz reketa i natjerale ih na teške šuteve izvana, a na drugoj strani učestalim su prodorima punile koš domaćina. Taj način igre do poluvremena je izabranicama Stipe Bralića donio zalihu od 10 poena viška (38-48).

Treća četvrtina obilježena je naletima jedne i druge ekipe. Hrvatska je nakon trice Andrijane Cvitković pobjegla na 49-63, a Bugarke su uzvratila serijom 5-0 na 54-63. Važne poene tada postiže Iva Slonjšak koja je dvicom pa tricom spriječila ozbiljnije približavanje domaćina pa se u posljednju četvrtinu ušlo s vodstvom Hrvatske 59-70.

Mala napadačka kriza na otvaranju završne dionice kompenzirana je odličnom obranom pa tri minute bez poena nisu utjecale na rezultat. Post je prekinula Ivana Dojkić s dva pogođena slobodna bacanja, nadovezale su se Cvitković i Slonjšak, da bi lijepo razdoblje igre košem uz prekršaj potvrdila, opet Cvitković, za najveću prednost tijekom utakmice 61-76. Stvari su se tu malo zakomplicirale, Bugarska je zabila 4 poena u nizu i agresivnom obranom Hrvatsku gurnula u nervozu. No, Andrijanu Cvitković nitko nije mogao zaustaviti. Novom tricom odvela je svoju ekipu na nedostižnih +14 (68-82). Do kraja Bugarska je tek uspjela ublažiti poraz na 73-84.

Do pobjede su Hrvatsku predvodile Ivana Dojkić (24 poena, 4 skoka, 6 asistencija), Andrijana Cvitković (20 poena, 10 skokova 4 asistencije), Iva Slonjšak (16 poena, 7 skokova) i Ana-Marija Begić (14 poena, 12 skokova).

Sljedeća utakmica na rasporedu je u nedjelju, 14. studenog u 18 sati u Sportskoj dvorani Zabok i to protiv europskih prvakinja – Srbije. Prijenos uživo pogledajte na Sportklubu, SK2.

Ulaz u SD Zabok je besplatan, no bit će potrebno predočiti COVID potvrdu. Ispred dvorane će na dan utakmice biti organizirano antigensko testiranje od 13 sati.

Izbornik Stipe Bralić svjestan je težine dobivene utakmice: “Izuzetno teška utakmica, mi smo praktički s dva do tri treninga skupili 14 igračica iz 14 klubova diljem Europe i uigravali se protiv domaće ekipe Bugarske, ekipe koja je izuzetno uigrana. Bugarke već sedam-osam godina igraju u istom sastavu, većina igračica im je iz dva domaća kluba, imale su tjedan dana zajedničkih treninga prije ove utakmice i to se i vidjelo. Imaju izuzetno šuterski visok rang, pogađale su sve u prvih 10 minuta i nije se bilo lako vaditi iz te situacije. Međutim, odličnim akcijama i dosta dobrim napadom u drugoj četvrtini, uspjeli smo s kontrama i pogotcima za tri poena prelomiti utakmicu i povesti s 10 poena. U drugom se poluvremenu ta prednost održavala, no, kažem, bila je to vrla neugodna utakmica za start kvalifikacija protiv solidne i iskusne ekipe. Cure su ginule na terenu, čak i kad smo gubili s nekoliko poena razlike uz suparnički sjajan šut, nisu gubile glavu, već su pokazale svoju kvalitetu.”


Kapetanica Ivana Dojkić je iskazala zadovoljstvo sa svim suigračicama : “Odigrale smo dobru utakmicu, zaista sam ponosna na sve cure. Mislim da smo u svega par trenutaka izgubile fokus i nismo držale igru u svojim rukama. No, mlada smo ekipa, treba raditi na tome te da s većim iskustvom u budućnosti pametno odigramo u ovakvim situacijama. Pozitivno sam iznenađena s novim curama u reprezentaciji, sve djevojke koje su ušle s klupe su dale dodatnu energiju, što nam je i potrebno – da svatko može doprinijeti našoj igri. Uvijek s pobjedom dobijemo samopouzdanje, no u nedjelju nas čeka jako teška utakmica. Nemamo što izgubiti, odigrat ćemo kvalitetnu utakmicu i uživati u tome što radimo.”


Iva Slonjšak je bila nezamjenjiva u prijelomnim trenucima: “Prva četvrtina nije bila na našoj razini, ali onda smo se počele buditi i igrati našu igru. Nismo bile konstantne danas, no veseli me veći broj igračica koje su dosegnule dvoznamenkaste brojke. Sada moramo vidjeti koje su to stvari koje bi trebalo ispraviti i da u pripremi za Srbiju ispravimo neke krucijalne greške.”

Andrijana Cvitković se pod kraj utakmice našla u nezavidnoj situaciji s osobnim pogreškama: “Bio je poprilično težak kraj zbog broja osobnih grešaka, ali smo se uspjele izboriti i odigrati pametno bez faula, što je bilo bitno da se zadrži ritam igre. Najbitnije, uspjele smo izvući pobjedu. Čeka nas Srbija, svi znamo da će to biti iznimno teška utakmica. Svaka cura treba biti spremna, idemo dati sve od sebe i nadamo se, naravno, najboljem.”

Foto: fiba.basketball