Europa i Svijet
Hrvatska
Pala je i Litva!

Pala je i Litva!

Autor: Teo Cilar

Drugi nastup, druga pobjeda.

Hrvatska košarkaška reprezentacija upisala je i drugu pobjedu na turniru u francuskom Orleansu. I protiv Litve je sve odlučeno u dramatičnoj završnici baš kao i protiv Francuza. Gotovo tijekom cijelog susreta Hrvati su imali prednost, nerijetko i dvoznamankastu, Na kraju su uz podosta sreće slavili 82:80.

Hrvatska je utakmicu odigrala bez kapetana Roka Ukića i Luke Žorića koji su dobili poštedu od izbornika Aleksandra Petrovića.

Protiv Litve startala je ista petorka kao i jučer samo je umjesto Ukića priliku u petorci dobio Dominik Mavra. Hrvatska je krenula dobro, Dario Šarić je odmah ukrao loptu i položio uz prekršaj, ali dodatno bacanje nije pogodio. Jonas Maciulis je izjednačio, Bilo je to jedino izjednačenje Litve u prvom poluvremenu. Ostatak prvog dijela Hrvatska je konstantno bila u vodstvu.

Hrvatska je u prvom periodu došla do plus osam nakon asistencije Marka Popovića za Marka Tomasa (21:13). Prišla je Litva na 23:20 nakon trice Mindaugasa Kuzminskasa, ali četvrtinu završava Ivan Buva poenima ispod koša za 25:20. Šarić je bio odličan u prvom periodu, a ubacio je 11 poena.

Početkom druge četvrtine Darko Planinić se vraća u igru umjesto Buve, a Šarića mijenja Dragan Bender. Kod rezultata 26:23 za Hrvatsku, Bender je povukao Hrvatsku, prvo je zabio koš uz prekršaj. U idućem napadu pogađa dalekometnu dvicu, odmah potom krade loptu i poslužuje Ramljaka u kontri za lagane poene i bijeg na 33:23 i najvišu prednost do tog trenutka utakmice. 

Bio je to najbolji period igre za Hrvatsku u prvom poluvremenu. Do odmora Litva uspijeva smanjiti na sedam poena zaostatka. Recimo i kako su naši visoki igrači u prvom dijelu potpuno zaustavili Jonasa Valanciunasa koji je ubacio samo četiri poena uz šut iz igre 1/7.

Hrvatska kreće odlično u drugo poluvrijeme i na krilima Šarića i Bogdanovića dolazimo do najviše prednosti na susretu. Poveli smo s 55:40, ali tu smo stali, Šarić je počeo promašivati, a Kuzminskas i Valanciunas vraćaju Litvu u igru i spuštaju na samo minus četiri uoči posljednje dionice.

Kod rezultata 65:60 za Hrvatsku na sedam minuta do kraja susreta, veliki problemi za Hrvatsku jer su Bender i Bogdanović zaradili četvrtu osobnu, a Bender je nepunu minutu kasnije izletio iz igre zbog petog prekršaja. Hrvatski izbornik i cijela kluba jako su negodovali zbog toga, ali uzalud. Od tada na dalje gledali smo neizvjestan susret, a nepune dvije minute do kraja rezultat je 76:75 za Hrvatsku. Ukazao se tada Šarić prvo sa dvicom, a tada i tricom za 81:75 na 43 sekunde do kraja i činilo se da je tu kraj, no nije bio.

Kuzminskas smanjuje na 81:77, a Šarić tada gubi loptu na zonski presing Litve. Kuzminskas to kažnjava tricom za 81:80. Nakon minute odmora, Simon izvodi loptu na hrvatskoj polovici i dodaje je direktno u ruke Ltvanaca koji ne koriste napad, do lopte dolazi Popović koji je fauliran, ali pogađa jedno od dva bacanja za 82:80. Posljednji napad Hrvatska je obranila, ali suci ne misle tako i negdje pronalaze prekršaj Šarića nad Valanciunasom koji na poklon dobiva dva slobodna bacanja za mogući produžetak. Promašio je oba, pa je Hrvatska na kraju sretno i zasluženo slavila na krilima Darija Šarića koji je ubacio 28 poena uz devet skokova dok je Bogdanović postigao 21.

Turnir u Francuskoj je osvojen, ali pred Hrvatskom je još puno posla kako u obrambenom dijelu koji je dosta škripao u drugom dijelu, tako i u napadu gdje ima još puno rezervi. Sigurni smo kako će se prvi pomaci vidjeti već na subotnjem ogledu protiv Slovenije u Poreču kojeg prenosi HRT 2.