Europa i Svijet
Hrvatska
Pala je i Nizozemska, slijedi polufinale s Ukrajinom

Pala je i Nizozemska, slijedi polufinale s Ukrajinom

Pretkvalifikacije za EP

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je i treću pobjedu na pretkvalifikacijskom turniru za Olimpijske igre u Istanbulu. Izabranici Josipa Sesara su nakon uvjerljivih pobjeda protiv Belgije i Švedske pobijedili Nizozemsku 89:81.

Počelo je silovito. Roko Badžim i Ivica Zubac su kombinirano zabili devet poena za vodstvo Hrvatske 9-0. Nizozemci ne dopuštaju rani bijeg protivnika, približavaju se na 7-11, no jedna krađa Gorana Filipovića i obrambeni skok Darija Šarića Hrvatskoj otvaraju put prema četiri laka poena i ponovnu kontrolu utakmice. Šarić i Zubac bili su osigurači koji su, uz pomoć suigrača, na kraju prve četvrtine doveli Hrvatsku do 13 poena viška 28-15.

Dva atraktivna zakucavanja Roka Prkačina na asistencije oporavljenog Borne Kapuste i Darija Drežnjaka odvela su Hrvatsku na +17 (34-17) te se u 14. minuti utakmice činilo da će Hrvatska lako do pobjede.

Uz dosta rotacija izbornik Josip Sesar je u nastavku utakmice nastojao dobiti i što više raspoloženih igrača za nastavak kvalifikacija u kojem prvi poraz znači i kraj puta prema Parizu i Olimpijskim igrama. U drugoj četvrtini granica najveće prednosti pomaknuta je na +18 (44-26), a na poluvrijeme se otišlo s nešto manjom prednošću (48-36). Bivši igrač Zadra, Yannick Franke, te Jesse Edwards iskoristili su pogreške hrvatske reprezentacije i probudili nadu u nizozemskim redovima.

U nastavku utakmice Hrvatska je pobjegla na ugodnih +16 (56-40), no serijom od šest poena, kojima je nesportskom pogreškom kumovao i Zubac, Edwards smanjuje zaostatak na 10 poena (56-46), a ubrzo nakon toga Franke dodatno približava Nizozemce na (59-50). Mario Hezonja je tricom zaustavio nalet protivnika, no nova nesportska pogreška, ovoga puta Gorana Filipovića, ponovno Hrvate vraća dva koraka natrag. Srećom, Nizozemci ne koriste do kraja ponuđene prilike pa Filipović i Jaleen Smith donose Hrvatskoj umirujućih 12 poena viška (66-54). Nije se protivnik predavao, zonskom obranom prisiljava Hrvate na pogreške, a u napadu kažnjava sve hrvatske propuste te do kraja treće četvrtine stiže na alarmantnih šest poena minusa (68-62).

Sve teže je Hrvatska pronalazila put do protivničkog koša. Tek nakon tehničke pogreške, koju je zbog prigovora dobio nizozemski izbornik Arik Shivek, Badžim s linije slobodnih bacanja, a nakon njega i Kapusta iz igre, prekidaju hrvatski post (62-71). Bilo je to kratkog daha. Nizozemci se približavaju na 65-71 i propuštaju nekoliko prilika za uvođenje utakmice u potpunu dramu. Kapusta i Badžim zato koriste svoje, na što se nadovezuju Toni Perković (tricom) i Šarić (dvicom) za seriju 9-0 i zaključavanje utakmice na pet minuta prije kraja (80-65). Do kraja Nizozemska je ublažila poraz na 89-81.

U petak 18. kolovoza Hrvatska će se u polufinalu pretkvalifikacijskog turnira u Istanbulu sastati s drugoplasiranom ekipom iz skupine C – Ukrajinom.