Europa i Svijet
Hrvatska
Pala je i Velika Britanija, Hrvatska je u četvrtfinalu!

Pala je i Velika Britanija, Hrvatska je u četvrtfinalu!

Autor: Saša Ćirić

Naši mladići nastavljaju s dobrim partijama iz grupne faze.

Počela je eliminacijska faza na EP-u za košarkaše do 20 godina u Chemnitzu. Naši reprezentativci su imali na papiru najlakšeg protivnika iz skupine A, četvrtoplasiranu Veliku Britaniju. Obično su to susreti u kojima favorit ima puno za izgubiti, dok onaj slabiji može puno dobiti. 

Izbornik Damir Rajković je čovjek s velikim iskustvom i nije ništa htio prepustiti slučaju.

Prvih pet minuta utakmice se najlakše može opisati, da parafraziram naslov jednog starog skeča Željka Pervana, malom školom loše košarke. Britanci su momčad skromnog tehničkog znanja, nisu baš ni najispoliraniji šuteri, ali su kudikamo atletični i posjeduju određenu sposobnost istrčavanja terena. Naši mladići su se u startu, boreći se s hvatanjem pravog ritma, u određenim trenucima hvatali u tu zamku, što je rezultiralo izgubljenim loptama. U obrani smo djelovali jako dobro, osobito u pritisku na loptu. Iskra koja je potaknula našu igru u dobrom smjeru je bilo alley oop zakucavanje Tonija Perkovića na asistenciju razigravački raspoloženog (na kraju devet dodavanja) Karla Uljarevića za 7-2. Oslobađamo se tada u napadačkom dijelu, počinju ulaziti šutevi, a Uljarević i dalje sjajno razigrava suigrače. Tricom Perkovića 1:15 prije kraja četvrtine odlazimo na visokih +18 (22-4) i praktički rješavamo utakmicu. Prvu dionicu zatvaramo s rezultatom 24-9 i priča utakmice je već napisana većim dijelom. 

U drugoj četvrtini, osjetivši da nemamo posla s ravnopravnim protivnikom, izbornik Rajković rotira dosta u cilju razigravanja klupe. Mate Kalajžić odgovara na najbolji mogući način s osam uzastopnih poena, te prisiljava britanskog izbornika Marca Steutela na time-out kod rezultata 30-11 nakon jedva minute igre u drugom periodu. Razliku smo postupno dizali do poluvremena, na koje se odlazi s +23 (50-27).

Drugi dio je nastavljen u istom tonu, a veseli činjenica da su se svi naši igrači upisali u strijelce, kao i da su svi osim Domagoja Šarića (7:49 na parketu) odigrali minimalno deset minuta. Na kraju smo upisali visoku pobjedu (93-62), što je dobra uvertira za četvrtfinalni susret protiv Italije, koja je pobijedila Grčku (76-70). Utakmica je na rasporedu sutra u 15:45.

U pobjedi nad Britancima najviše poena su postigli Kalajžić i Perković (15), a Krešimir Ljubičić je dodao 14 uz 6 skokova. Kod naših protivnika najefikasniji su bili Caleb Fuller i Carl Wheatle (11 poena), a Sean Nealon Nilo je dodao 10.