Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Pali u posljednjoj četvrtini

Pali u posljednjoj četvrtini

Autor: Paulo Sarić

Dobar regionalni debi Bostica nedovoljan Naglićevoj momčadi.

Zadrani su poraženi u petom kolu Jadranske lige u Beogradu od FMP-a rezultatom 91-76. Košarkaški Aramisa Naglića odigrali su kvalitetnih pola sata, no nakon što su domaćini počeli pogađati otvorene šuteve za tri poena koje su im gosti cijelo vrijeme pružali, utakmica je postala jednosmjerna. Sa samo šest poena iz igre u posljednjih deset minuta hrvatski se sastav nije ni mogao nadati pobjedi.

Početak dvoboja obilježile su dobre obrane i dosta pogrešaka s obje strane, pa je nakon sedam minuta semafor pokazivao 8-8. Iako je visoki i snažni Ojo zabio polovinu koševa svoje momčadi u tom razdoblju, stekao se dojam da su ga Zadrani solidno čuvali, pogotovo uzevši u obzir deficiti u visini i snazi pod koševima. Tri minute prije kraja prve dionice u igru je po prvi puta u regionalnom natjecanju ušao novopridošli Josh Bostic koji se na otvaranju svoje jadranske karijere i nije najbolje snašao. U kratkom je roku učinio nekoliko vezanih pogrešaka što su domaćini iskoristili da naprave seriju 10-2 i odvoje se na prvu prednost.

FOTO: KK FMP

No, kako je vrijeme odmicalo, tako je novo pojačanje Zadra postajalo sve sigurnije pa je ubrzo pokazao zašto ga je trener Naglić toliko čekao. Povezao je tri trice i poslužio kao zamašnjak gostujućem povratku u utakmicu. Nakon što je Knowles ubacio svoju prvu, a Zadrovu četvrtu tricu rezultat je ponovno bio izjednačen (31-31).U tom su razdoblju Beograđani igrali bez Ojoa što je hrvatski sastav jako dobro iskoristio. Bostic je na kraju 16. minute košem i dodatnim slobodnim bacanjem doveo dvoju momčad na novu prednost (33-34). Upravo je iskusni Amerikanac obilježio prvo poluvrijeme. U prvih deset minuta na parketu zabio je 14 koševa uz valorizaciju 14, a posebno se istaknuo borbenom reakcijom minutu i pol prije kraja druge četvrtine kada se bacio za jednom loptom i nakon sretnog odbijanca s poda asistirao Božiću za novu prednost Zadra (39-40). Do kraja poluvremena ubacio je još tri slobodna bacanja pa se u svlačionice otišlo s vodstvom Naglićeva sastava 41-43.

FMP je bolje otvorio treću dionicu, pogotovo u defanzivnom dijelu, no nisu imali željenu protočnost u napadu pa je susret sve do 26. minute bio unutar jednog posjeda. Tada je Filip Čović tricom iz driblinga odveo svoju momčad na plus četiri (55-51), na što je gostujući trener odgovorio minutom odmora. Problem Zadranima predstavljale  su osobne pogreške visokih igrača. Krajina ih je tad imao već četiri, dok je Kraljević skupio tri, pa se moralo opreznije pristupiti čuvanju Ojoa, kao i obrani picka – najjačem oružju Beograđana. Stao je Bostic, no ukazao se Luka Božić koji je mudro iskorištavao prednost u masi i kvalitetnu igru u postu te je lakoćom dolazio do poena ili je, ako bi bio udvojen, kreirao otvorene situacije za suigrače. Jednu je takvu iskoristio Knowles koji je tricom na isteku 30. minute odveo Zadrane na najvećih plus šest (57-63).

FOTO: KK FMP

Svjesni da nemaju što čekati ako žele do doći do pobjede, domaćini su odlučno ušli u posljednjih deset minuta kojih su otvorili serijom 8-2 čime su se ponovno vratili u vodstvo (66-65). Zadar je pogubio konce u napadu pa je u prvih pet minuta posljednje dionice zabio samo dva poena iz igre, a patila je i obrana picka. Bolje rečeno, igrači FMP-a počeli su pogađati s vanjskih pozicija i koristiti taktički rizik na koji je Naglić bio primoran ne bi li anulirao lošu obranu ispod koševa. Jasno, takav je rasplet situacije ulio samopouzdanje u domaće redove čiji su igrači počeli zabijati i ono što inače promašuju što je rezultiralo velikom serijom 17-4 zahvaljujući kojoj su Beograđani došli na osjetnih plus osam četiri minute prije kraja (75-67). Na teren se vratio Bostic, no ni on nije uspio vratiti fluidnost u zadarski napad, pa je momčad Vladimira Jovanovića iz minute u minute povećavala prednost. Nakon što su Pantere košem i dodatnim slobodnim bacanjem Nenadića otišle na dvoznamenkastu prednost (82-72) dvije minute prije kraja susret je bio riješen.

Domaćine su do pobjede predvodili Filip Čović i Aleksa Radanov s po 15 koševa, dok je Boriša Simanić dodao 14, a treba istaknuti i dobru partiju Michaela Ojoa koji je utakmicu završio s 11 poena i 12 skokova. Najbolji u redovima Zadra bio je Josh Bostic s 21 košem i četiri asistencije, a pratio ga je Luka Božić s 18 poena i devet skokova.

Zadrani već u petak, s početkom u 20 sati,  gostuju u Baru kod crnogorskog Mornara.