Europa i Svijet
Panathinaikos doveo Lojeskog

Panathinaikos doveo Lojeskog

Autor: Paulo Sarić

Grčki prvak je ovom akvizicijom zadao snažan udarac omraženom rivalu kojemu je „ukrao“ najboljeg prošlosezonskog strijelca.

Ubojiti šuter Matthew Lojeski novi je igrač Panathinaikosa, obavljeno je na službenoj stranici grčkoga kluba. Iskusni Amerikanac s belgijskim državljanstvom u PAO je došao iz redova velikog rivala Olympiakosa čiji je dres nosio posljednje četiri godine.

Lojeski je sveučilišnu karijeru podijelio između Eastern Wyoming Collegea i University of Hawaiija. Nakon što nije izabran na draftu 2007. godine odlučio je profesionalnu karijeru izgraditi u Europi. Započeo je u Belgiji, u dresu Okapi Aalstara. Vrlo se brzo dokazao i postao jedan od najboljih igrača lige što je i službeno potvrđeno 2009. kada je dobio nagradu za najkorisnijeg igrača belgijskog prvenstva. Uslijedio je transfer u Oostende gdje ga je trenirao hrvatski stručnjak Dario Gjergja. Kombinacija je, jasno, bila izuzetno uspješna te je upravo s njom počeo veliki niz Oostendea koji je nastavljen trijumfom i u ovogodišnjem finalu. Izvrsne predstave okrunjene su dvama naslovima i novom titulom MVP-ja, a izdanja na parketu nisu prošla nezamijećeno no ni kod najvećih europskih klubova. Lojeski je na koncu odabrao Olympiakos te se nakon šest godina u Belgiji 2013. preselio u Atenu.

Iste je godine dobio i belgijsko državljanstvo te je trebao nastupiti na EuroBasketu koji se održao u Sloveniji, no u tome ga je spriječila ozljeda. Na velikom je natjecanju u reprezentativnom dresu debitirao nakon dvije godine kada je s 11.3 poena bio drugi najbolji strijelac Belgije nakon Sama Van Rossoma. Posljednje je četiri godine punio koš Olympiakosovih suparnika ne samo u Grčkoj, već i širom Europe, a lani je bio najbolji strijelac svoje momčadi s ravno 11 koševa u prosjeku, čemu je dodao i četiri skoka i nešto više od dvije asistencije.


Ne treba sumnjati da će gubitak Lojeskog biti težak udarac za Olympiakos, a situacija po Crveno-bijele je tim gora što je Amerikanac prešao u redove omraženog suparnika. S Panathinaikosom je potpisao jednogodišnji ugovor, a hrvatska će ga publika imati priliku vidjeti krajem rujna na četvrtom izdanju Zadar Basketball Tournamenta.