Europa i Svijet
Panathinaikos u vatrenoj atmosferi pred 18 000 navijača razbio goste

Panathinaikos u vatrenoj atmosferi pred 18 000 navijača razbio goste

Autor: Paulo Sarić

Igrat će se majstorica

Pred 18 000 vatrenih navijača Panathinaikos je svladao vječitog rivala rezultatom 71-58. Utakmica je bila riješena već nakon prvih pola sata nakon kojih je momčad u zelenim dresovima vodila sa velikih 20 razlike. Utakmica je imala dramatičan uvod. Panathinaikosu je trebala pobjeda ne bi li ostao u igri za naslov grčkog prvaka i, što je možda i bitnije, spriječio omražene goste da slave na njegovom terenu. Noć prije utakmice jedan od najboljih igrača domaćih, Nik Calathes, je dospio u bolnici s temperaturom 39.5 te je bilo upitno hoće li moći nastupiti u jučerašnjem susretu. No, junak PAO-a je ne samo nastupio, već i bio najbolji strijelac svoje momčadi s 14 koševa i četiri asistencije.

Premda je počeo na klupi, zajedno s Bourousisom, Calathes je bio ključna figura Zelenih. U utakmici koju je Panathinaikosu sklon dio grčkih medija počeo uspoređivati s legendarnom Jordanovom gripoznom utakmicom, bek domaćeg sastava je uz napadački doprinos u potpunosti izludio gostujuće bekove koji su gubili lopte lakše nego političari obraz. Sam Spanoulis je imao pet izgubljenih lopti. Samo dvije manje od čitave momčadi Panathinaikosa.



PAO je izvrsno otvorio susret i kvalitetnom obranom limitirao goste na samo 11 poena u prvoj dionici. Do poluvremena je prednost narasla na dvoznamenkastu razliku, prvenstveno zahvaljujući izgubljenim loptama. Njih čak 14, iz kojih je Panathinaikos zabio 17 većinom lakih poena, koštale su Olympiakos boljeg rezultata. U nastavku smo gledali istu priču. Domaćini su nošeni bučnom publikom igrali kao u transu, dok su gosti nastavili gubiti lopte kao na traci. Ogromnih plus 20 nakon pola sata igre logičan je slijed događanja. Do kraja susreta Olympiakos je ublažio poraz, no igračima momčadi iz Pireja je zasigurno ostao gorak okus u ustima.

Domaćine je, uz Calathesa, s 14 poena predvodio Chris Singleton, dok je Erik Green bio jedini vrijedan spomena u redovima Crveno-bijelih. Američki bek je ubacio 20 koševa i bio jedini dvoznamenkasti u redovima svoga sastava.



Odlučujuća peta utakmica finala igra se u nedjelju u Pireju.