Hrvatska
Paprene kazne za incident u Splitu

Paprene kazne za incident u Splitu

Autor: Teo Cilar

Tri igrača i oba kluba kažnjena su s ukupno 14 utakmica zabrane igranja i 100 000 kn.

Povjerenik natjecanja donio je odluku o kaznama za incident koji se dogodio u Splitu na utakmici 19. kola HT Premijer lige u kojoj je Zadar pregazio Split rezultatom 120:88.

Najveću kaznu dobio je igrač Zadra Preston Knowles koji je suspendiran sa sedam utakmica zabrane igranja. Igrač koji je "zakuhao" incident, Pavle Marčinković kažnjen je sa pet utakmica suspenzije dok je "mirotvorac" Mate Kalajžić zaradio suspenziju od dvije utakmice. Klubovi su dobili i paprene novčane kazne, a riječ je o 50 000 kn kazne za oba kluba. 

Ispod u nastavku donosimo službeno priopćenje HKS-a.

Obzirom na nemili događaj koji se dogodio u košarkaškom prvenstvu Hrvatske na utakmici XIX. kola Hrvatski Telekom Premijer lige između košarkaškog kluba „Split“ i košarkaškog kluba „Zadar“, a na kojoj je došlo do fizičkog obračuna između igrača Splita i Zadra, ovim putem dajemo priopćenje za medije i cjelokupnu javnost.

Temeljito analizirajući snimku događaja, a nakon prikupljenih svih dokaza, činjenica i informacija te uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, prijašnja ponašanja i nekažnjavanja igrača, ponašanje igrača tijekom incidenta te posljedice fizičkoga obračuna koje nisu rezultirale tjelesnim ozljedama, donesena je odluka o sankciji kako bi se postigla svrha generalne i specijalne prevencije i represije prema igračima koji su inicirali navedena događanja. Odluka, a koja je sastavni dio Priopćenja povjerenika za natjecanje HKS-a, glasi:

Zbog fizičkog napada igrača KK Split Pavla Marčinkovića i Mate Kalajžića na igrača KK Zadar Prestona Knowlesa kažnjava se KK Split prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja sa 50.000,00 kn. 

Zbog fizičkog napada igrača KK Split Pavla Marčinkovića na igrača KK Zadar Prestona Knowlesa kažnjava se igrač KK Split Pavle Marčinković sa 5 (pet) utakmica ne igranja prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja. 

Zbog fizičkog napada igrača KK Split Mate Kalajžića na igrača KK Zadar Prestona Knowlesa kažnjava se igrač KK Split Mate Kalajžić sa 2 (dvije) utakmice ne igranja prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja. 

Zbog fizičkog napada igrača KK Zadar Prestona Knowlesa na igrača KK Split Pavlu Marčinkovića i Matu Kalajžića kažnjava se KK Zadar prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja sa 50.000,00 kn. 

Zbog fizičkog napada igrača KK Zadar Prestona Knowlesa na igrača KK Split Pavlu Marčinkovića i Matu Kalajžića kažnjava se igrač KK Zadar Preston Knowles sa 7 (sedam) utakmica ne igranja prema čl.72.D-5) Propozicija natjecanja. 

a sve sukladno Propozicijama Hrvatski telekom Premijer lige.

Ovim putem također izražavamo žaljenje zbog predmetnog incidenta te se nadamo kako se takve i slične situacije više neće događati na košarkaškim terenima. Košarka i sport općenito trebaju se temeljiti na načelima sportskog ponašanja i „fair playa“ bez upotrebe fizičke sile ili bilo kakvih drugih oblika neprimjerenih ponašanja.