Hrvatska
Regija
FOTO Partizan nadigrao Cedevitu: Tko je mačka, a tko miš?

FOTO Partizan nadigrao Cedevitu: Tko je mačka, a tko miš?

Autor: Branko Tabak

Dobro je znati da je Cedevita umalo nadoknadila -22, ali brine činjenica da se dovela u tako nezgodan položaj.

U pripremnom razdoblju Cedevita je gazila sve pred sobom, Partizan je dobivao po ušima po Španjolskoj. Prva službena utakmica, protiv Zadra u četvrtfinalu Superkupa, pokazala je pukotine u igri momčadi Sita Alonsa.

Dobro ih je iskoristila Crvena zvezda u polufinalu istog natjecanja. Onda je stigao i taj dan, došao je Partizan, kao naručen za početak nove sezone regionalne lige i demonstraciju sile silnih stranaca u redovima Cedevite.

Trebala je to biti igra mačke i miša, po imenima, budžetu, najavama...I bila je, s tim da su igrači Partizana preuzeli ulogu mačke, dok su Alonsovi igrači djelovali poput preplašenih i zbunjenih miševa.

U prvom poluvremenu bila je to škola moderne košarke koju su Cedevitine zvijezde naučile od protivničkog, a ne svog trenera. Znamo svi da je potrebno vremena za uigravanje super momčadi kakvu je složio hrvatski prvak, ali izgledati ovako nezainteresirano, nemoćno i neuigrano je problem koji nema veze s kemijom u momčadi, potrebnim vremenom i neuigranošću. Pa nisu Cobbs, Lima, Aquilar, Benite, Cook i Bell prvi puta vidjeli košarkašku loptu niti su Marinković, Gagić ili Gegić igrači koji im iskustvom i tržišnom cijenom mogu konkurirati.

Od početka Cedevita je bila spuštenih gaća. Nakon deset minuta bilo je -11 (17-28), na poluvremenu - 21 (32-53).  U tih 20 minuta Partizan je igrao momčadski, nadskakao je Cedevitu, obrambeno ju obezglavio i potpuno ju izdominirao. Individualna vrijednost koju Cedevita zasigurno posjeduje potpuno je anulirana.

U drugom poluvremenu ejdina opcija koja je ostala Alonsu bila je run and gun košarka.  Do ulaska u posljednju četvrtinu njegova je momčad smanjila zaostatak na 58-71. Ispod 10 razlike spustili su se Vitamini na samom otvaranju zadnje dionice. Benit je ubrzo pogodio tricu za 69-74, no prvo Landale, a potom Marinković vraćaju goste na ugodnih +9 (69-78). Partizan je tako odbio prvu pravu prijetnju Zagrepčana.

Cobbs pogađa pod prekršaje, a potom poentira  Cook i Cedevita je na pet minuta prije kraja opet opasno priprijetila (74-78). Nakon serije pogrešaka na obje strane Cobbs je zabio za 76-78. Točno kada je trebalo, tri i pol minute do kraja. Partizan je bio u konopcima.

Zagorac pogađa samo jedno bacanje (76-79), Stipanović smanjuje na 78-79, a onda Cobbs promašuje otvoren šut za tricu i vodstvo. Kaznio je to Zagorac koji 68 sekundi prije kraja tricom odvodi Beograđane na 78-82.  


Isti je igrač sjajnom obranom zaustavio Cobbsa, ali na drugoj strani griješi i Nikolić.  Nije to iskoristio Bell koji promašio tricu,  a Cook doveo na liniju slobodnih bacanja Marinković. Mladom je igraču Partizana zadrhtala ruka. Pogodio je jedno od dva za 78-83 na 24 sekunde do kraja.

Bio je to početak ruleta slobodnih bacanja. Lima je pogodio dva (80-83),  Marinković također (80-85). Deset sekundi od kraja Cedevita lagano poentira ispod koša preko Bella (82-85), a Benite ponovo šalje na liniju bacanja Marinkovića. I ovaj puta imao je polovičan učinak (82-86). No, tu utakmici nije bio kraja. Opet Zagrepčani brzo zabijaju (84-86) i dvije sekunde prije kraja brzim prekršajem otvaraju sebi još jednu priliku. Aranitović je pogodio jedno, ono drugo bacanje, a Cook s centra promašio tricu za produžetak.

Veliko i zasluženo slavlje Partizana je moglo započeti!

Cedevita - Partizan 84-87 - Statistika