Regija
Partizan slomio čvrstu momčad Mornara u završnici

Partizan slomio čvrstu momčad Mornara u završnici

Autor: Saša Ćirić

Uvodni susret Superkupa ABA lige donio je dvoboj najugodnijeg iznenađenja prošle sezone i posrnulog beogradskog diva.

U prvoj utakmici četvrtfinala Superkupa ABA lige snage su odmjerili košarkaši Mornara iz Bara i beogradskog Partizana. Od samog početka je to bila čvrsta utakmica s visokom razinom rezultatske neizvjesnosti. Sredinom prvog perioda odvajaju se igrači u crnim dresovima na dva posjeda razlike (9-14), ali se Crnogorci vraćaju u igru i smanjuju na 15-16. Ipak, ne uspijevaju prijeći u vodstvo, pa se na prvi odmor odlazi s +4 za Partizan (18-22).

U drugoj dionici se nastavlja igra mačke i miša, a kakav-takav priključak crnogorske momčadi održava raspoloženi Amerikanac Khadeen Carrington. Najvišu prednost u prvom poluvremenu Beograđani ostvaruju u četvrtoj minuti drugog dijela, kada odlaze na 23-30. Mornari do poluvremena pronalaze balans u igri, pa se na poluvrijeme odlazi s tri poena prednosti za Partizan (44-47). 

Sjajna organizacija Superkupa u Laktašima (Foto: ABA Liga)

Najbolju igru u cijelom susretu su igrači stratega Mihaila Pavićevića prikazali u početnim minutama nastavka. Čvrstom igrom s obje strane terena Mornari dolaze do jedine prednosti u susretu (52-51) u četvrtoj minuti nastavka, a zanimljivo je da je koš za vodstvo postigao nitko drugi nego - Mornar! Zvuči gotovo nevjerojatno, ali razloga za čuđenje nema, jer se radi o rođenom Zagrepčaninu Marinu Mornaru (25, 205 cm), bivšem studentu sveučilišta Loyola. Partizanovci se konsolidiraju, pa do kraja treće četvrtine vraćaju razliku na uobičajenih četiri poena (63-67).

U posljednjih deset minuta su srpski predstavnici ušli iznimno motivirani, pa su čvrstom igrom u obrani isprovocirali nekoliko izgubljenih lopti protivnika, što je vodilo do lakih poena u kontranapadima. Dok su se Crnogorci pokušali snaći, Partizan je otišao na najvišu prednost u susretu (70-85). Do kraja je beogradska momčad rutinski održavala prednost, te s rezultatom 77-91 ušla u polufinale Superkupa. 

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Đorđe Gagić (23 poena, 6 skokova), a Vanja Marinković je dodao 16 poena. Kod Mornara je Carrington nakon 16 poena u prvom poluvremenu upisao tek 4 u drugom, ali uz ogromnih sedam izgubljenih lopti. Uroš Luković je bio na svojoj standardnoj razini s 12 poena, 9 skokova i dvije blokade.

Statistika utakmice