Europa i Svijet
Patekar i Oberwart osvojili austrijski kup

Patekar i Oberwart osvojili austrijski kup

Autor: Teo Cilar

Finale austrijskog kupa donijelo nam je dvoboj hrvatskih košarkaša Edija Patekara i Tonija Blažana.

Finale austrijskog kupa igranog u nedjelju u Klosterneuburgu osvojila je momčad Oberwart Gunnersa koja je u finalu bila bolja od Gmunden Swansa rezultatom 84:74 (23:22, 20:20, 12:19, 29:13).

Oberwart je do finala došao pobjedom u polufinalu nad St. Pöltenom 70:59 i to nakon što su napravili preokret u posljednjoj četvrtini u kojoj su zaostajali s devet poena razlike. Jedan od najzaslužnijih za pobjedu i ulazak u finale bio je Edi Patekar koji je susret završio s 13 poena (4-8 dvica, 1-2 trica, 2-2 slobodna bacanja) uz 5 skokova i čak 5 osvojenih lopti i s najboljom valorizacijom (19) u svojoj momčadi. Lawrence Alexander bio je prvi strijelac momčadi s 20 poena. 

Edi Patekar

Gmunden je u drugom polufinalu bio bolji od BC Vienne gdje je trener naš Aramis Naglić s uvjerljivih 79:64, a jedan od najboljih bio je Toni Blažan s 13 poena (4-8 dvica, 1-2 trica i 2-2 slobodna bacanja) i 9 skokova. Zanimljivo i Blažan i Patekar su u polufinalu imali identičnu statistiku po broju poena te broju ispucanih i pogođenih dvica, trica i slobodnih bacanja.

Toni Blažan

Finalni susret donio je izjednačenu košarku, a na poluvrijeme su s poenom prednosti (43:42) otišli košarkaši Oberwarta. Gmunden je bio bolji u trećem periodu koji su dobili s sedam poena viška i u posljednju dionicu ulaze s šest poena prednosti. Košarkaši Gmundena bolje ulaze i u posljednju dionicu koju su otvorili s tricom, a dva slobodna bacanja zabio je Blažan za velikih plus 11. Kako se kasnije ispostavilo, Swansi će do kraja četvrtine ubaciti još svega osam poena dok su igrači Oberwarta predvođeni fantastičnim Quincyjem Diggsom zabili 29, preokrenuli rezultat i na kraju slavili s 84:74. 

Dvoboj Edija Patekara i Tonija Blažana

Diggs je bio prvo ime susreta s 30 poena, 10 skokova i 4 osvojene lopte, a mladi Patekar je za 19 minuta ubacio 5 poena (2-4 dvica, 1-2 slobodna bacanja, 0-2 trica) uz 3 osvojene lopte i 2 skoka. Blažan je kod poraženih ubacio 18 poena (5-7 dvica, 2-5 trica, 2-2 slobodna bacanja) uz 2 skoka.