Europa i Svijet
Patekar sjeo na klupu Oberwarta ujutro, a navečer senzacionalno srušio Naglićev Beč

Patekar sjeo na klupu Oberwarta ujutro, a navečer senzacionalno srušio Naglićev Beč

Autor: Teo Cilar Photo: Proellography

Hrvati u glavnim ulogama austrijske košarke tijekom zimskih praznika.

Zanimljive vijesti stižu iz Austrije gdje Beč Aramisa Naglića igra odlično i dominira. Njegova je momčad bila u nizu od 12 pobjeda, a očekivala se i trinaesta u nizu protiv Oberwart Gunnersa koji su im stigli u goste i koji su imali mnoštvo problema.

Na sam dan utakmice, vodstvu kluba javili su se glavni trener Horst Leitner i njegov pomoćni trener Balasz Tako da ne mogu voditi utakmicu jer su bolesni, nakon njih javio se i najbolji igrač momčadi, amerikanac Rob Howard kako propušta utakmicu jer je i on bio u temperaturi. Dodajmo tu kako je van stroja bio i najbolji mladi igrač momčadi, naš Edi Patekar zbog ozljede ramena. Vodstvo kluba tako je ujutro kontaktiralo Edijevog oca Gorana Patekara koji u klubu vodi U19 momčad od ove sezone, kako bi navečer vodio utakmicu u Beču. Iako su svi očekivali da će Bečani lagano do pobjede, emotivni Goran motivirao je svoju ekipu i slavio senzacionalnu pobjedu rezultatom 90:96 i tako prekinuo niz od 12 pobjeda protiv aktualnih prvaka Austrije, GGMT Vienna. Zanimljivo, na klupi je uz njega sjedio njegov sin Edi kao savjetnik. 

Kako je sve to izgledalo na sam dan utakmice rekao nam je Goran koji već godinama živi i radi u Austriji. 

- Na dan utakmice, ujutro, saznao sam da ću biti trener. U 10 sati okupio sam ekipu na kratki trening pošto nisam znao sisteme njihove, niti obrambene principe. Odlučili smo da ćemo igrati samo dva napada. Sve preko ponajboljeg igrača Poljaka. Pošto jako dobro poznajem igrače Beča Radoša, Muratija i Vujoševića, odlučio sam da ako Radoš čuva Poljaka, igramo pick & pop, a ako ga čuva niži igrač, igra leđima sa desne strane dolje. izbacili smo pick & roll i tjerali ih da igraju 1 na 1, a pošto su oni stariji znao sam da će se umoriti. Drugo, onaj tko uhvati loptu u skoku, prevodi je, a ostali trče kontru. Pošto su oni stariji, natjerali smo ih da trče i treće, Dereku Hanesu dao sam slobodne ruke, da šutira teške šuteve. On je tipičan igrač s loptom koji može pogoditi lude šuteve preko ruke, ali ga ponekad treba istrpiti. 

Što se obrane tiče, odlučili smo se na udvajanje Radoša na niskom postu i na igru bez preuzimanja uz princip usmjeravanja u lijevu stranu prilikom pick igre Muratija i Vujoševića. Odlučio sam se za manju rotaciju i da mi igra 19-godišnji Mađar Mate Horvath kao joker s klupe kojeg igrači Beča ne poznaju jer igra na dvojnu licencu u Gussingu gdje sam ga ja vodio, a inače nema minutažu u Oberwartu. Igrači su me odlično ispratili i zadnjih pet minuta odigrali smo odlično u obrani i napadu kada se lomila utakmica. Kao neki režirani film. 

Zanimljivo, Patekaru nije ovo prvi puta da dolazi do takvih, ludih pobjeda.

- Izgleda da sam stvoren za takve situacije. Počelo je još u hrvatskoj prvoj ligi, kada sam uskočio na klupu Maksimira umjesto Roberta Matijevića. Gubili smo 22 razlike od Zrinjevca 18 minuta prije kraja, a na kraju dobili 10 razlike. 2011. godine kada je Oberwart osvojio prvu titulu u povijesti, isključili su glavnog trenera Aščerića  na 12 minuta prije kraja utakmice kod minus četiri, ja kao pomoćni trener preuzimam kormilo i pobjeđujemo s četiri poena na kraju. Prošle godine sam bio pomoćni trener u Gussingu, na dan finala druge lige u utakmici za odlazak u prvu ligu, na dan utakmice razbolio se glavni trener, ja vodim utakmicu u kojoj pobjeđujemo velikog favorita iz Furstenfelda s košem za pobjedu u posljednjim sekundama mog sadašnjeg jokera s klupe Mate Horvatha, rekao nam je za kraj Goran koji je rodom iz Zagorja, točnije Ivanca i koji već dugi niz godina uspješno radi kao košarkaški trener i profesor u Austriji.