Hrvatska
Željko Pavličević o odlasku Novosela: Naučio me kako postati menadžerski tip trenera

Željko Pavličević o odlasku Novosela: Naučio me kako postati menadžerski tip trenera

Autor: Branko Tabak Photo: Marin Gospić

Nikad niste spremni za ovakvu vijest

Smrt Mirka Novosela potresla je hrvatsku javnost, ali i snažno odjeknula u regiji. Novosel je obilježio jednu košarkašku eru u kojoj je ugradio cijeloga sebe u uspjehe kako Cibone i hrvatske reprezentacije tako i reprezentacije bivše Jugoslavije.

Njegov odlazak u 86. godini života teško je pogodio Željka Pavličevića kojemu je Novosel bio učitelj, a potom i suradnik.

- Znao sam za njegove zdravstvene probleme, bio iz kruga najbližih prijatelja gotovo svakodnevno informiran o stanju, ali nekako se uvijek nadaš da će sve izaći na dobro, da će sve biti u redu. I ta vijest da je otišao netko tako velik, uvijek vas pogodio i iznenadi. Ne, ne možete biti spremni, rekao je u razgovoru za tportal Pavličević i nastavio.

- Mirko je na početku moje karijere bio ta osoba koja mi je pružila šansu da radim kao pomoćnik. Učio sam od čovjeka koji je bio vrhunski trener, osim bazičnih principa i osbina koje jedan trener takvih kvaliteta mora imati naučio sam i kako postati profesionalni menadžerski tip trenera. Mirko nikad nije dopustio da ikakvi bočni udari poremete igrače i sklad u svlačionici. Vodio je brigu o svemu. Ta iskustva i mene su podignula do vrhunske razine i neizmjerno sam zahvalan i ponosan što sam dobio takvu prigodu.

Pavličević je još 1975. u tadašnjoj Lokomotivi postao Novoselov pomoćnik. U sezoni 1984./85. promaknut je na mjesto glavnog trenera, ali samo u domaćim natjecanjima. Kroz Kup prvaka momčad je vodio Novosel. Već u prvoj sezoni s Cibonom Pavličević osvaja Kup i prvenstvo Jugoslavije te kao pomoćni trener sudjeluje u osvajanju prvog Ciboninog naslova Kupa europskih prvaka. Sljedeće sezone kao glavni trener Cibone, oslabljene neigranjem Andra Knege i Aleksandra Petrovića, no sa s novom zvijezdom Draženom Petrovićem, osvaja Kup Jugoslavije i postaje prvak Europe. Nakon prvih inozemnih iskustava, u sezoni 1990./91., prihvaća ponudu Jugoplastike, premda su ekipu napustili Dino Rađa, Duško Ivanović i Goran Sobin, ključni igrači u osvajanju dvaju naslova prvaka Europe, s kojom dolazi do trostruke krune uključujući i naslov prvaka Europe. Ne čudi stoga da su temelji koje je izgradio učeći od Novosela tako snažno urezani u njegov životni put i izvan košarkaških parketa.

- Otišao je jedan od legendarnih hrvatskih sportskih trenera, čovjek koji je pisao povijest. Tri velikana, tri velika učitelja i mentora, napustila su nas u kratkom vremenu, na generacijama koje dolaze je da se naslanjaju na njihovu ostavštinu i da pokušaju sačuvati sportski šarm i uspjeh kakvog su posjedovali i ostvarili Miroslav Ćiro Blažević, Petar Skansi i Mirko Novosel, poslao je jasnu poruku Pavličević na kraju razgovora za tportal.