Hrvatska
Peras i Šaras brzo uče, Baskonia i Žalgiris izjednačili

Peras i Šaras brzo uče, Baskonia i Žalgiris izjednačili

Autor: Branko Tabak

Baski slavili u Moskvi, Litvanci u Istanbulu.

Ludi dan u Euroligi počeo je pobjedom Baskonije na gostovanju kod CSKA. Momčad hrvatskog trenera Velimira Perasovića slavila je 68-78. Za razliku od prve utakmice kada su pali u drugom poluvremenu te na kraju doživjeli uvjerljiv poraz Baski su u četvrtak zadržali kontinuitet i koncentraciju svih 40 minuta. 

Vincent Poirier je s 14 poena i 15 skokova bio prvo ime gostujuće momčadi. Najefikasniji igrač u redovima Baska bio je Hilliard Darrun sa 16 poena koje je postigao za manje od 20 minuta provedenih na parketu.

Kod domaćina Corry Higgins je postigao 15, a Sergio Rodriguez i Will Clyburn po 14.

U Istanbulu Žalgiris je s 80-82 slavio protiv Fenerbahçea i izjednačio seriju na 1-1. Pronaći su igrači Šarunas Jasikevičiusa ono nešto među nogama i 30 minuta bili bolja momčad. U završnu četvrtinu ušli su s 15 poena viška. 

Obrana koju je Fener prezentirao u zadnjoj dionici potpuno je uštopala Litvance. Luigi Datome je 39 sekundi prije kraja izjednačio na 80-80. Žalgiris je u sljedećem napadu opasno visio, svaki pas je bio na milimetar od izgubljene lopte, bližio se istek napada, a onda je igrač utakmice Edgaras Ulanovas zabio za 80-82. 

Marko Gudurić na drugoj strani gazi liniju s loptom u rukama, ali četiri sekunde prije kraja Leo Westermann promašuje oba slobodna bacanja i daje još jednu priliku turskoj momčadi. Datome je opalio tricu s centra, dobacio se do obruča, ne i do preokreta.

Ulanovas je utakmicu završio s 20 poena. Kod Fenera najefikasniji bio je Datome sa 17. 

Velika utakmica velikih klubova pod vodstvom velikih trenera. Srdačni sportski i prijateljski zagrljaj Željka Obradovića i Šarunasa  Jasikevičiusa točka je na i veličanstvenog događaja.


Serija se seli u Kaunas. Žalgiris ima priliku u sljedeće dvije utakmice sve riješiti pred svojim navijačima. Zemlja košarke podrhtava!  Jedva čekamo.