Europa i Svijet
Hrvatska
Perasović i Prkačin nisu mogli sami

Perasović i Prkačin nisu mogli sami

Autor: Paulo Sarić

Hrvatska je vodila do tri minute prije kraja, no onda je uslijedio pad koji je Karakaševu momčad koštao pobjede.

Hrvatska košarkaška reprezentacija za mladiće do 16 godina poražena je na otvaranju Europskog prvenstva u Novom Sadu. Bolja od momčadi Mile Karakaša bila je Turska rezultatom 75-70. Kobnom se pokazala posljednja četvrtina u kojoj su mladi Hrvati prokockali plus 11 te u drugo kolo ulaze s posljednjeg mjesta u skupini.

Prvih je deset minuta proteklo u izjednačenoj borbi i 'opipavanju terena', no i u takvim su uvjetima hrvatski mladići pokazali više. Hrvatska je otvorila utakmicu s 2-7, te je u još nekoliko navrata odlazila na plus pet, no sve do koševa mladog Roka Prkačina u 12. minuti za 20-26 nije uspijevala sagraditi veću prednost. Upravo kada se očekivalo da će Karakaševi igrači ubaciti u veću brzinu i odvojiti se na dvoznamenkastu razliku, došlo do je do manjeg pada te je Hrvatska u narednih gotovo sedam minuta ubacila samo dva poena iz igre, pa su Turci serijom 11-2 preokrenuli rezultat (31-29).

FOTO: fiba.basketball

Hrvatska se do odmora konsolidirala pa se u svlačionice otišlo s plus tri za naše momke (33-36) da bi u nastavku dugo vremena gledali igru koš na koš. Ivan Perasović i Roko Prkačin s jedne te Alperen Sengun i Tibet Deniz Gorener s druge strane vukli su svoje momčadi, a onda je uslijedio bljesak mladog igrača Real Madrida Borisa Tišme koji je nakratko usmjerio vodu na hrvatski mlin. Rođeni je Zagrepčanin s dvije trice u 60 sekundi inicirao seriju 0-8 koja je odvela mlade Hrvate na prvu dvoznamenkastu prednost (50-61).

Nažalost, pokazat će se i jedinu.

FOTO: fiba.basketball

Turci su uzvratili presingom na koji su nadovezali dva ubačaja iza linije 6,75 te su iz minute u minutu topili zaostatak da bi se polaganjem Senguna pet minuta prije kraja vratili unutar jednog posjeda (62-65) što je bio pokazatelj da ćemo gledati neizvjesnu završnicu. Hrvatska je upala u napadačku krizu i nije uspijevala pronaći toliko željenu iskru s klupe, a Perasović i Prkačin su polako ostajali bez goriva pa je Turska u samoj završnici došla do pobjede.

Utakmica je bila otvorena praktički do posljednjih sekundi, no prvo je Tuna iskoristio drugi napad svoje momčadi i položio za plus tri (73-70) manje od pola minute prije kraja, da bi nakon promašaja Perasovića pobjedu potvrdio Deniz Gorener s linije slobodnih bacanja.

Upravo je navedeni uz Senguna bio najefikasniji u redovima pobjedničke momčadi s 20 koševa, čemu je potonji dodao i deset skokova, dok su najbolji kod Hrvatske bili sinovi nekadašnjih reprezentativaca Ivan Perasović s 21 te Roko Prkačin s 20 poena.

Hrvatska idući susret igra sutra u 20:30 sati protiv Njemačke.