Europa i Svijet
Hrvatska
Perić i dalje neporažen, skroman učinak Dinamovog dvojca

Perić i dalje neporažen, skroman učinak Dinamovog dvojca

Autor: Paulo Sarić

U dvoboju bivših hrvatskih reprezentativaca Lafayette je bio bolji od Planinića i Stipčevića.

Ovoga je vikenda odigrano sedam od osam utakmica četvrtog kola talijanske Serie A. Hrvatski su košarkaši upisali dvije pobjede, a najbolji među njima je ponovno bio Hrvoje Perić s 12 koševa i četiri skoka koji je pomogao svojoj momčadi da dođe do četvrte pobjede u isto toliko susreta.

Kolo je otvoreno u subotu utakmicom između prvaka Venezije i Vanoli Cremone. Momčad Waltera De Raffaelea došla je do rutinske pobjede na domaćem terenu rezultatom 92-81. Iako su se gosti u ranoj fazi susreta odvojili na osam poena prednosti (12-20), Venezia se već do kraja prve četvrtine vratila u igru. Druga je dionica protekla u pokušajima Perićevih suigrača da otiđu na dvoznamenkastu prednost, no najviše što su uspjeli bilo je nekoliko se puta odvojiti na plus sedam, s koliko se otišlo i u svlačionice (53-46). Ono što nisu uspjeli u prvom, uspjeli su na samom otvaranju drugog poluvremena. Bramos je tricom na asistenciju visokog Dubrovčanina odveo svoju momčad na plus deset.

Serija Venezije 12-2 sredinom druge dionice dodatno je učvrstila prednost aktualnih prvaka koji su uoči isteka trećeg perioda došli nadomak velikih 20 poena prednosti. Ipak, tu su marginu probili tek u 33. minuti nakon slobodnih bacanja Michaela Jenkinsa, da bi koji napad kasnije Hrvoje Perić košem i dodatnim slobodnim bacanjem odveo Veneziju do najvećih plus 23 (85-62). Trener domaćina je potom dao priliku igračima s klupe, što je Cremona iskoristila da ublaži poraz. Najbolji u redovima pobjednika bio je Gediminas Orelik s 21 košem i pet skokova, a u stopu ga je pratio Mitchell Watt s 20 poena. Hrvoje Perić je dodao 12, uz četiri skoka, za 21 minuta na parketu. Novu izvrsnu partiju kod gostiju pružio je nekadašnji igrač Los Angelese Lakersa Darius Johnson-Odom, ali je njegovih 27 koševa bilo dovoljno tek za častan poraz.

FOTO: Dinamo Sassari Official Facebook

Hrvatski duet sa Sardinije, Darko Planinić i Rok Stipčević, poražen je na gostovanju u Bologni rezultatom 89-72. Domaćini su jako dobro otvorili utakmicu i poveli sa 7-0, no Dinamo je odmah odgovorio s 4-15 i preuzeo vodstvo. Ipak, ono nije dugo trajalo. Virtus je već u 14. minuti ponovno došao u prednost koju nije ispuštao do kraja susreta. Na veliki se odmor otišlo s 41-37, nakon čega su igrači Alessandra Ramaglija u prvim minutama nastavka napravili 14-0, odvojili se na plus 18 (55-37) i, izgledalo je tada, riješili pitanje pobjednika. Međutim, Dinamo se nije predavao pa je već do kraja treće četvrtine došao na minus šest (66-60), da bi nekoliko napada kasnije prišao na samo poen zaostatka (66-65 i 68-67). Međutim, više od toga nije mogao. Gosti su se ispuhali, što su domaći igrači iskoristili da se tricom bivšeg hrvatskog reprezentativca Olivera Lafayettea odvoje na novu dvoznamenkastu prednost (82-72), ovaj put tri minute prije kraja, čime je susret praktički riješen. Najbolji su redovima pobjednika bili su Pietro Aradori sa 17 koševa te Alessandro Gentile s 15 poena i devet skokova, dok je Lafayette dodao devet, za 23 minute na terenu. Naš je dvojac u redovima Sassarija imao skroman učinak. Planinić je zabio sedam koševa uz dva skoka, dok je Stipčević ubacio četiri poena uz također dvije uhvaćene lopte.

FOTO: fiba.basketball

Capo d'Orlando je na gostujućem terenu pobijedio Reggio Emiliju 69-75 i došao do svoje prve pobjede ove sezone u talijanskom prvenstvu. Utakmica je cijelo vrijeme bila unutar nekoliko posjeda da bi konačno bila prelomljena u posljednjih pet minuta. Gosti su tada zabili četiri uzastopne trice od kojih su posebno bitne bile one od Engina Atsura i Arnoldasa Kulboke nakon kojih je na semaforu stajalo 67-75 dvije minute prije kraja. Domaćini su pokušavali, ali se nisu uspjeli vratiti u susret pa su bodovi otišli u Messinu. Najbolji u redovima pobjednika bio je Kulboka s 19 poena, od čega pet trica, a domaćinima nije pomoglo ni efikasno izdanje Amadea Della Vallea koji je zabio 26 koševa. Mario Delaš je na terenu proveo 18 minuta i za to vrijeme ubacio šest poena i uhvatio šest skokova.

U ostalim susretima kola Sidigas Avellino je na gostovanju svladao Pistoiju rezultatom 71-86 na krilima vrlo dobrog izdanja Jasona Richa koji je zabio 28 koševa, FIAT Torino je na domaćem terenu nadvisio Pesara 88-79 zahvaljujući ubojitom Saši Vujačić koji je utakmicu završio s 23 koša, jedini talijanski euroligaš EA7 Emporio Armani Milano bez problema je pobijedio Brindisi 93-73, dok je Cantù na krilima Jeremyja Lamara Chappella bio bolji od lanjskog finalista Trentina 88-80.

Kolo u ponedjeljak u 20.45h zatvaraju Brescia i Varese.